Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde ABD temerrüt riskine dair endişelerini dile getirdi

Böylesi belirsiz ve risklerle dolu bir ortam altın performansını olumlu etkileyecek ve altın varlığı muhtemelen tarihi zirvesini beklediğimizden daha kısa bir sürede görebilecektir.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde ABD temerrüt riskine dair endişelerini dile getirdi
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ABD’nin temerrüde düşme riskine dair açıklamalarda bulunurken, ABD’nin borcunu ödeyemeyeceğini hayal edemediğini, bu durum gerçekleşirse devasa bir felaket olabileceğine dair endişelerini dile getirdi.
Lagarde yaptığı açıklamalarda ABD ekonomisine olan güçlü güven duygusunu belirtirken yine de ABD hükümetinin ve politika yapıcılarının böylesi bir riskin oluşmasında ve engellenememesi konusuna inanamadığını sözlerine ekledi.
Lagarde eğer ABD böylesi bir devasa felaket yaşayacak olursa bu durumun sancılı küresel sonuçları olacağının altını çizdi.
 
Lagarde bu kritik felaketin gerçekleşmesi durumunda bundan sadece ABD’nin değil küresel piyasalarda güvenin zora düşebileceğini belirtti, bu durumun küresel çapta piyasa güven duygusuna meydan okuyacağını belirtti. Lagarde politikanın ne demek olduğunu bildiğini ve br süre politikanın içerisinde olduğunu belirttikten sonra ama bir noktadan sonra ulusun yüksek çıkarlarının galip gelmesi gereken zamanlar olduğunu belirtti. Lagarde’ye göre ABD şu an böylesi bir dönemden geçiyor.
 
Avrupa Merkez Bankası Başkanı ülkenin borç tavanının yükseltlmesi tartışılırken politikanın bir kenara konulması gerektiğini sözlerine ekledi.
 
ABD’de son olarak Cumhuriyetçiler borç tavanını 3,14 trilyon $ seviyesine yükseltme planı konusunda anlaşmış durumdalar. Bununla birlikte hükümetin harcamalarının azaltılması hedefleniyor.
 
Geçtiğimiz Şubat ayında Temsilciler Meclisi Başkanı Sözcüsü Kevin McCarthy ve ABD Başkanı Biden borç tavanı konusunda bazı tartışmalar yaşadılar. Biden geçmişte Kongre’nin temiz bir borç tavanı artışı onaylamasına ihtiyaç olduğunu belirtti. Temiz bir artştan kasıt Kongre’nin herhangi bir koşul ileri sürmemesi.
 
Mart ayı sonuna gelindiğinde Biden McCarthy’den Cumhuriyetçilerinin borç tavanının kaldırılması karşılığında görmek istedikleri harcama kesintilerini ana hatlaryla belirtmesini istedi.
 
Başkan Biden anlaşmaya varmak için ne kadar uzun süre beklerse yönetiminin ABD tarihinde ilk kez temerrüde düşme olasılığı o kadar artar.
 
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen defalarca üst üste ABD’nin temerrüde düşmesinin tam bir ekonomik ve finansal felaket olacağını belirtiyor.
 
Bunun yanı sıra Fed Başkanı Jerome Powell eğer ekonomide borç tavanı zamanında yükseltilmez olursa yatırımcılar bu konuda ABD Merkez Bankası adına bu konunda sorumlu tutulmamaları gerektiğini belirtti.
 
Bu akla getirilmemesi gereken ABD borç tavan mevzusu kimilerine göre politik olarak sahneleniyor ki böylece bu senaryo ile piyasalara baskı kurulabilsin.
Ocak ayı sonu itibariyle ABD 31,4 triyon dolar seviyesinde bir borç limitine ulaştı. Bu konuda Hazine Bakanlığı bazı önlemler almaya başladı. Bu önlemler arasında bazı seçilmiş hükümet hesaplarına ait yatırımların durdurulması da var.
ABD’de eğer borç tavanı Haziran ayına kadar yükseltilmezse federal hükümetin parasız kalabileceği belirtiliyor.
 
Son olarak böylesi bir ortam Ağustos 2011’de yaşanmış ve piyasalar olumsuz etkilenmşti. O dönemde de Cumhuriyetçiler ve Demokratlar anlaşamamış ve borç tavanını artırmayı sürenin bitimine az bir zaman kala kararlaştırmışlardı.
Bu ortamda riskli varlıklar olumsuz tepki verirler. ABD doları satılır. Hisse senetleri batar ve kredi marjları genişler. Bu dönemde Standard Poors’un ABD uzun dönemli kredi puanını AAA’dan AA+ seviyesine düşürdüğünü biliyoruz.
 
Bu aralıkta benzer bir senaryo yaşanıyor. Bu noktada özellikle Haziran ayına yaklaşırken politikacılar savaşırken piyasalarda artan volatilite bekleniyor.
Olası bir resesyon da devreye girecek olursa sonuçlar yıkıcı olabilir.Yatırımcılar bu ortamda ciddi zarar görebilir. Haizne tahvil getiri oranları yükselebilir. Eğer politikacılar tarihsel verileri bir kılavuz olarak görüyorlarsa bu sorun için bir an önce uzlaşı zemini bulmalıdır. 
 
Lagarde yaptığı açıklamalarda bu risklere dikkat çekiyor.
Geçtiğimiz hafta Dünya Ekonomik Görünüm toplantıısnda (WEO) IMF 2023 yılına ait ekonomik büyüme görünümüne dair bilgiler paylaşmış orta dönem beklentilerinin son 30 yılın en kötü seviyelerinde olduğunu belirtmişti.
 
Resesyon riski artarken ABD ekonomisi yumuşak iniş gerçekleştirebilecek mi bunu anlamaya çalışıyor.
 
Böylesi belirsiz ve risklerle dolu bir ortam altın performansını olumlu etkileyecek ve altın varlığı muhtemelen tarihi zirvesini beklediğimizden daha kısa bir sürede görebilecektir.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2023-04-18 15:20:22
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63