Gümüş varlığında arz açığı rekor seviyeler yükseldi – Gümüş Enstitüsü gümüşte fiyat artışlarının tetiklenebileceğini belirtiyor

Gümüşte geçtiğimiz yıl küresel kuyumculuk talebi 234,1 milyon ons ile rekor seviyede gerçekleşti.

Gümüş varlığında arz açığı rekor seviyeler yükseldi – Gümüş Enstitüsü gümüşte fiyat artışlarının tetiklenebileceğini belirtiyor
 
Gümüş Enstitüsü’nün son güncel raporuna göre gümüş değerli metalindeki arz ve talep temellerindeki dengesizlik devam ederken fiyatlarda yukarı yönlü bir hareket tetiklenebilir. Ons gümüş bu aralıkta fiyatını 25 $ üzerinde kararlılıkla koruyor.
Dün Gümüş Enstitüsü’nün yayınlamış olduğu 2023 yılı Yıllık Dünya Gümüş Anket raporuna göre gümüş en belirgin piyasa açık rekorunu gördü. Gümüş varlığında görülen arz açığı bu yıl için 237,7 milyon ons. Rapora göre 2021 ve 2022 yıllarında gümüş varlığında görülen açıklar önceki 11 yılın kümülatif fazlalarını telafi etmiş oldu, Yani son iki yılda gümüşte görülen açıklar bu dönem öncesi son 11 yılın fazlalarına eşit miktarda.
 
Gümüş piyasasında rekor seviyede olan talep ve durgun arz büyümesi piyasa dengesizliği oluşturuyor.
 
Rapordaki ayrıntılara baktığımıza küresl gümüş talebinin bu yıl 1.242 milyar ons ile yeni bir rekor seviyesine eriştiği görüşülüyor. Bu seneki rekor talep seviyesi 2021 yılı rekorunun %18 üzerinde. Aynı zamanda küresel gümüş arzının 1.004 milyar ons olduğunu görüyoruz, bu seviyedeki arz geçen seneki arz seviyesiyle neredeyse aynı. 2023 yılı sonu itibariyle gümüş varlığı küresel arzının %2 büyüyerek 1.024 milyar ons seviyesine çıkması bekleniyor. 
 
Gümüş piyasasının yeni bir açıklar paradigması dönemine girdiğini söyleyebiliriz. Bu değişiklik 2021 yılında tetiklendi.
Uzmanlar 2023 yılında oluşan güçlü talebin gümüş piyasasında yıl içerisinde 142,1 milyon ons seviyesinde bir piyasa açığı oluşturacağını öngörüyor. Bu son 20 yılda görülen en büyük ikinci açık seviyesi. Gümüş değerli metaline olan talep yıl boyunca çok güçlü kalacak.
 
Rapora göre her ne kadar yatırımcıların ilgisi fiyat hareketlerini tetikliyor olsa da gümüş piyasasında endüstriyel talep baskın olmaya devam edecek. Rapora göre geçtiğimiz yıl endüstriyel talep 556.5 milyon ons rekor seviyesine erişmiş durumda. Bu 2021 yılında gerçekleşen rakamdan %5 daha fazla. Bu yıl da gümüş endüstriyel talebinde yeni bir rekor kırılması bekleniyor. Tahminlere göre bu yıl endüstriyel talep %4 artış göstererek 576.4 milyon ons seviyesine erişilecek.
 
Her ne kadar küresel piyasalar artan resesyon tehdidinden endişe ediyor olsa da gümüş endüstriyel talebinin sağlıklı seviyelerde kalacağı tahmin ediliyor. Özellikle ekonomilerde yeşil enerji dönüşümü ve elektrikli araçların evrimi gümüşe olan talebi artıracak.
 
Otomasyon sektörü gümüş için yeni bir alan değil ama bu sektördeki gelişmeler ve heyecan verici yeni fırsatlar gümüş talebini güçlü bir şekilde destekliyor. Gelişmekte olan 5G ağları gerçekte çok da gümüşe bağımlı değil, ama 5G zemininin yaratacağı büyük bant genişlikleri yeni teknolojilerin büyümesi için fırsatlar yaratıyor. Ve bu yeni teknolojilerin çoğu gümüş talebi yaratacak.
 
Gümüşte geçtiğimiz yıl küresel kuyumculuk talebi 234,1 milyon ons ile rekor seviyede gerçekleşti. 2021 yılındaki talep ile kıyaslandığında %29 seviyesinde bir artış görülüyor. Her ne kadar resesyon endişeleri kuyumculukta gümüş alımlarını zayıflatıyor olsa da bu yıl bu sektörde tüketimin 199,50 milyon ons olacağı tahmin ediliyor.
Son olarak gümüş varlığında yatırım talebine bakalım.2022 yılı fiziki külçe piyasasında rekor yaşanılan bir yıl oldu.Talebin önemli ölçüde artış göstermesinin sebebi Hindistan. Hindistan’da geçtiğimiz yıl gümüş varlığına dair yatırım talebi %188 artış göstermişti. Geçtiğimiz yılın sonu itibarilye Hindistan’da tüketiciler gümüş varlığına öylesine talep göstermişti ki, gümüşün yaklaşık olarak %80’i maliyetine karşın ülkeye uçakla getirilmişti.
 
Geeçtiğimiz yıl Eylül ayında Hindistan’a 55 milyon ons gümüş gönderildi, bu dönem geçen yılın gümüş piyasa zirvesiydi. Bu dönem sonrası Hindistan’da gümüş talebinde belirgin bir düşüş yaşandı. Sonbahar döneminden Şubat ayına kadar 500 bin ons gümüş ithal edilmiş olmasına karşın gümüş piyasasının genel görünümü hala çok kuvvetli bir durumda.
 
Rapora göre 2023 yılında fiziki gümüş yatırım talebinin 309 milyon ons seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu geçtiğimiz yıldan %7 daha düşük bir seviye.
Aynı zamanda gümüşte para (coin) talebi düşük seviyelerde görülse de görülen talep seviyesi pandemi döneminin üzerinde.
 
Gümüşte endüstriyel talebin fiyatta taban seviyesi oluşturması beklenirken ağırlıklı olarak yatırımı talebi fiyat hareketlerini tetikleyecektir, ki yılın ikinci yarısında yatırım talebinin azalma eğilimi görülüyor.
Metals Focus yaptığı değerlendirmede gümüş fiyatları önümüzdeki birkaç ay yatay seyredecek.
 
Gelinen noktada ons gümüş spot piyasalarda 25,41 $ seviyesinde işlem görüyor.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2023-04-20 13:45:42
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63