Türkiye neden Mart ve Nisan aylarında yaklaşık olarak 100 ton altın sattı?

İç piyasaya altın rezervlerinin satılıyor olması aynı zamanda bu kişilerin döviz satın alma kabiliyetini de sınırlandırıyor.

Türkiye neden Mart ve Nisan aylarında yaklaşık olarak 100 ton altın sattı?
 
2022 yılında Türkiye neredeyse diğer merkez bankalarından daha fazla altın satın almışken son dönemde bir satış çılgınlığına girdi. Türkiye Mart ayında 15 ton, Nisan ayında ise 81 ton altın sattı.
 
Ülkede iç Pazar talebinin ciddi artış göstermesi ve altın ithalatının kısıtlanmış olması sebebiyle bu satışların gerçekleştiği değerlendiriliyor.
 
Dünya Altın Konseyi kıdemli analistlerinden Krishan Gopaul Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerini referans göstererek ülkede Nisan ayında resmi altın rezervlerinden 80,8 ton altın satıldığını ve toplam altın rezervinin 491,2 ton seviyesine gerilediğini belirtti.
 
Satışların temel sebebi iç talebin karşılanma ihtiyacı.
Bunun yanı sıra, Financial Times Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine dayanarak Mart ayı sonundan Mayıs ayına kadar Merkez Bankası’nın döviz rezervleri %15 daha düşüş kaydederek 9,5 milyar $ seviyesine gerilemiş olduğunu belirtiyor.
Bu görünüm ülkede seçimlerden hemen öncesinde gerçekleşti. Seçim öncesinde hükümet ekonomiyi ve yerel para birimini desteklemeye çalıştı.
Geçtiğimiz yıl rekor seviyelerde altın satın alımı gerçekleştiren Merkez Bankası’nın geçtiğimiz yılki toplam rezervi 148 ton artışla 542 ton altın seviyesine çıkmıştı. Bu artış seviyesi rekor bir seviyeydi.
Ülkede enflasyona karşı korunma ihtiyacı ve aynı zamanda yerel para biriminin devalüe olması sebebiyel yerel piyasada altına olan talep sıçrama yaptı. Geçtiğimiz yıl ülkede enflasyon %85 seviyesine kadar yükselmişti.
Türkiye’de artan altın talebi altın ithalatında sıçramayı tetiklerken ülkenin dış ticaretten kaynaklı cari açık oluşmuş ve bu açık Ocak ayında tarihi rekor seviyesinde oluşmuştu.
Şubat ayında Türkiye altın ithalatını kademeli durdurmak üzere adımlar atarak cari açık sorununu iyileştirmeye çalıştı.
 
Merkez Bankası ülkenin Mart ayındaki cari açığının 4,5 milyar $ seviyesine daraldığını belirtiyor.
 
Türkiye’de altın ithalatının durdurulmuş olması yerel piyasa talebinin büyümeye devam etmesini engelleyemedi. Bu talebin karşılanması için de Merkez Bankası altın rezervlerini satmaya karar verdi.
Türkiye’de yatırımcılar altına yönelerek düşen Türk Lirası değeri karşısında satın alma güçlerini korumaya çalışıyorlar. 
 
Bir yıl öncesine kıyasla ons altın fiyatı ABD doları cinsinden neredeyse %10 artış göstermiş oldu. Türk Lirası cinsindne bu kazanım dramatik bir şekilde neredeyse %70-%85 aralığında. Eğer Türkiye altın rezervlerini uluslararası piyasalarda satmış olsaydı bu Türk Lirası’nı daha da değersizleştirebilirdi. Diğer yandan bu satışlar yerel piyasada gerçekeştiğinden ve piyasadan Türk Lirası çekilmesi sonucu getirdiğinden para biriminin güçlenmesine destek sunuyor.
 
Bunun yanı sıra iç piyasaya altın rezervlerinin satılıyor olması aynı zamanda bu kişilerin döviz satın alma kabiliyetini de sınırlandırıyor. Bu durum da merkezi yönetimin Türk Lirası üzerinde daha fazla kontrol elde edebilmesini sağlıyor. Böylece ülke döviz spekülatörlerinden daha az olumsuz etkileniyor.
 
Piyasaların tüm dikkati Pazar günü gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı seçiminde.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2023-05-26 11:02:10
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63