Dolarsızlaşmanın belirtileri : JPMorgan döviz rezervlerine işaret ediyor

ABD’nin son dönemdeki harcamları gelirlerini aşmış durumda ve çoğu ülke artık yatırımlarında çeşitlendirmede altın satın almayı tercih ediyor.

Dolarsızlaşmanın belirtileri : JPMorgan döviz rezervlerine işaret ediyor
 
Birçokları gibi IMF yöneticileri henüz ABD dolar hegemonyasına bir tehdit görmezken JPMorgan dolarsızlaşma sürecinin başladığına dair işaretleri sıraladı.
 
Son on yılların en hızlı Fed parasal sıkılaştırma programının uygulanmasına ek olarak Rusya’nın küresel bankacılık sisteminde bulunan rezervlerini dondurmak gibi çok sayıda agresif yaptırımların uygulanıyor olmas BRICS ülkelerini (Brezilya, Rusya,Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ABD dolarından uzaklaştırıyor. Ve bu durumun belirgin kanıtları da mevcut.
 
Pazartesi günü stratejistlerin değerlendirmelerine göre genel olarak ABD dolar kullanımının hala tarihsel aralık içinde olmasına rağmen doların kullanım senaryosunda bazı çatlaklar kendini göstermeye başlamıştır.
 
Döviz rezervlerinde dolarsızlaşma belirgin bir şekilde görülmektedir. ABD dolar kullanımında ihracattaki pay rekor seviyede düşüş göstermiştir. Buna karşın emtia piyasalarında ABD dolar kullanımı hala gelişmektedir.
 
ABD dolarının işlem gören döviz hacimlerindeki payı %88 ile rekor seviyelerin hemen başında bulunurken, Euro döviz kullanımı rekor seviyede %31 seviyesine geriledi. Çin Yuan’ının kullanım oranı rekor artışlar %7 seviyesine yükseldi.
 
JPMorgan bu verilere biraz daha yakında bakıyor ve ABD dolar kullımının biraz daha karmaşık bir yapısı olduğunu belirtiyor. Küresel ihracatlarda ABD’nin payı şu aralıkta %9 gibi rekor bir düşük seviyede bulunurken Çin payını %13 oranıyla rekor bir yüksek seviyeye taşımış durumda.
 
Küresel merkez bankalarının döviz rezervlerinin kırılımına baktığımızda ise ABD dolarının bu rezervlerdeki payı %58 ile rekor düşük seviyede. 5 yıl önce toplam merkez banka rezervlerinin %11’i altın olurken bu oran altın için şimdi %15 seviyesine çıkmış durumda.
 
Bununla birlikte JPMorgan’ın da belirttiği gibi Yuan para biriminin uluslararası düzeyde kullanımına sınırlandırmalar getirilmektedir. Küresel çapta SWIFT ödemelerin sadece %2,3’ü Yuan ile yapılırken ödemelerin %43’ü ABD doları ve %32’si ise Euro ile yapılmaktadır.
 
Çin Halk Bankası küresel merkez bankalarının yılın ilk çeyreğinde döviz takas hatlarında rekor miktarda Çin para birimi kullanımı olduğunu belirtirken Mart ayı sonunda tüm döviz takaslarının ödenmemiş bakiyesinin 109 milyar Yuan (15,6 milyar dolar) olduğunu söyledi.
 
Dolarsızlaşma eğilimi bu yıl itibariyle daha fazla ilgi görmektedir.
BRICS üyeleri de tam da bu noktada ortak para birimi oluşturma çağrılarında bulunuyor.
 
Herkes göremese de ABD dolar hegemonyası tehlikede ve risk bölgesinde. Bununla birlikte Uluslararası Para Fonu (IMF) yöneticisi Kristalina Georgieva Bloomberg’e Mayıs ayında yaptığı açıklamalarda ABD dolar rezevlerinde henüz hızlı bir değişim görmediğini belirtti.
 
ABD ekonomisinin  sermaye piyasalarının gücünü hala koruyor olması sebebiyle ABD dolarının uluslararası rezerv para olarak kullanımının bir günde değişmesi beklenmiyor.
Son günlerde ABD federal borç tavan krizi yaşanmış olması sebebiyle küresel ölçekte birçok ülke dünyaya ihraç edilmiş devasa miktarda ABD dolarını yeniden hatırladı ve bununla birlikte gelen risklerin yeniden farkına vardı.
 
ABD para basmaya devam etmekte ve böylece paranın satın alma gücünü düşürmeye devam ediyor. ABD’nin son dönemdeki harcamları gelirlerini aşmış durumda ve çoğu ülke artık yatırımlarında çeşitlendirmede altın varlığını satın almayı tercih ediyor.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2023-06-06 13:34:52
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63