Merkez bankaları altın varlığının kilit rol oynayacağı yeni bir parasal rejim hazırlıyorlar

Ons altının yakın vadede yeni rekor zirveye çıkacağını ve bu yukarı yönlü fiyat hareketinde merkez bankası satın alımlarının önemli bir desteği olacağını görüyoruz.

Merkez bankaları altın varlığının kilit rol oynayacağı yeni bir parasal rejim hazırlıyorlar
 
Goehring & Rozencwajg şirketinin değerlendirmelerine göre gelişmekte olan ülkelerin merkez bankları yeni bir parasal rejim kurmaya hazırlanıyorlar ve bu yeni sistemde uzlaşma mekanizması olarak altın varlığı hayati bir rol oynayacak.
 
Goehring & Rozencwajg şirketinin ortak yöneticilerinden Leigh Goehring’e göre ABD doları bu kez rezerv para birimi olma statüsünü kaybedebilir. ABD dolarınının küresel rezerv para birimi statüsünün köklü bir değişikliğe maruz kalması muhtemelen son kırk yılın en etkili piyasa şokunu yaratacaktır.
 
Son dönemlerde merkez bankaları rezervlerinde altın allokasyonlarını artırmaya giriştiler. Özellikle gelişmekte olan ekonomiler arasında Çin, Hindistan, Türkiye, Mısır, Katar ve Singapur rezervlerini ciddi seviyelerde artırdılar. Geçtiğimiz yıl merkez bankaları rekor seviyelerde olan 1136 ton altın rezervi satın aldıktan sonra bu yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen altın rezerv satın alımı 228 ton seviyesinde oluştu.
Merkez bankalarının agresif altın satın alımlarına devam etmeleri şahin bir Fed olmasına karşın ons altın fiyatının 1900 $ seviyesi üzerinde desteklenmesi sonucunu getirdi.
 
Ons altının yakın vadede yeni rekor zirveye çıkacağını ve bu yukarı yönlü fiyat hareketinde merkez bankası satın alımlarının önemli bir desteği olacağını görüyoruz.
Merkez bankaları son iki yılda sadece devasa ölçekte talep kaynağı olmakla kalmadı aynı zamanda neredeyse bu noktada son on yılın itici gücü oldular.
 
Merkez bankaları tahminlere göre bir parasal rejim değişikliğine hazırlanıyorlar. 1930, 1968 ve 1998 yıllarında gerçekleşen parasal rejim değişiklikleri büyük ölçüde emtia fiyatları adına teşvik ediciydi. Benzer bir şekilde içerisinde bulunduğumuz bu on yıl içerisinde gerçekleşecek yeni bir parasal rejim emtia fiyatlarını destekleyecek bir mahiyette olacaktır.
 
On yıllardır ABD dolarının küresel rezerv para olma statüsünü kaybediyor olduğuna/kaybedeceğine dair hep açıklamalar olmuş ve ekonomistler bu konuda düşüncelerini ileri sürmüşlerdir. Bu hep piyasalarda gürültü yaratmış ama somut bir sonuç getirmemiştir. Peki, şimdi durum neden tamamen farklı?
 
Artık birçok ülkenin ABD dolarından hızla uzaklaştığına dair büyüyen miktarda kanıtlar mevcuttur. Örneğin Suudi Arabistan Çin ile petrol ticaretini Yuan ile yapabilme ve bu konuda anlaşabilme konusunda görüşmeler gerçekleştirirken benzer bir şekilde Batı dünyasının yaptırımlarına maruz kalan Rus petrolü Yuan ile satılmaktadır. Brezilya  benzer bir şekilde Çin ile tarımsal ticaretini Yuan ile yapmayı istemekte, Fransa TotalEnergies firması ise Çin’e sıvılaştırılmış doğal gazını Çin Yuan para birimi ile satabilmeyi istemektedir.
 
Ancak bu çabalar henüz parasal rejim değişikliği olarak sınıflandırılamaz çünkü Çin’in kapalı bir sermaye sistemi vardır. 
 
Tam da bu noktada devreye altın varlığı girmektedir. Örneğin tüm bu yukarıda bahsi geçen Çin Yuan’ı nerede ve nasıl bozdurulacak veya başka bir para birimine çevrilebilecektir? Muhtemelen bu altın varlığı üzerinden hesaplanmaktadır.
Çin’in ABD dolarını rezerv para birimi olarak değiştirme yönündeki herhangi bir hamlesi bir dereceye kadar altın varlığının konvertibilitesini içermelidir. Ve böylece ticareti gerçekleştiren yabancılar daha sonra ticaret fazlasının bir kısmını Yuan’dan Şangay Altın Borsası aracılığıyla altına çevirebileceklerdir.
 
Bu sebeple merkez bankalarının yoğun altın rezervi artırımına giriştikleri değerlendiriliyor. Çin Merkez Bankası son yedi aydır aralıksız altın satın alımına devam ediyor. Bu satın alımlar sadece kayıt altında olan bilebildiğimiz işlemler. Muhtemelen bu satın alımların kayıt altında gerçekleşmeyen bir boyutu da vardır. Kasım ayında bu yana Çin’in 144 ton altın satın aldığı tahmin edilmektedir. Çin Merkez Bankası’nın toplam altın rezerv miktarının ise 2092 ton seviyesinde olduğu tahmin ediliyor.
Ticaretin tarafları ellerinde Yuan açığı olduğunda veya Yuan ihtiyacı duydukları bu fazla veya eksiği altın varlığını bir dönüşüm aracı olarak kullanarak giderebileceklerdir. Anlaşmalar altın varlığının kilit rolüyle kurulabilecektir. Doların küresel rezerv statüsünün sona erdirilmesine adına girişimlerde bulunulması, ticareti yerel para birimlerinde halledebilmek ve sermaye dengesizliklerini altın varlığı kullanılarak gidereye çalışmak fikirleri kulağa çok ilginç geliyor. Ve bu ülkeler önünde çok yeni fırsatlar yaratacaktır.
 
Goehring & Rozencwajg şirketi yılın geri kalan kısmında ons altının boğa piyasasında hareket edeceğini ve 2100 $ seviyelerine kadar çıkabileceği tahmininde bulunuyor.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2023-06-21 15:49:14
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63