Küresel merkez bankaları altın satın alımlarına devam ederken Türkiye Merkez Bankası altın rezerv satışları göze çarpıyor

Türkiye'de altına yönelik benzeri görülmemiş yurt içi talep TCMB'nin önemli miktarlarda altın rezervini satması sonucunu getiriyor.

Küresel merkez bankaları altın satın alımlarına devam ederken Türkiye Merkez Bankası altın rezerv satışları göze çarpıyor
 
Dünya Altın Konseyi’nin güncel raporuna göre altına yönelik benzeri görülmemiş yurt içi talep Türkiye Merkez Bankası’nın Mayıs ayında önemli miktarlarda altın rezervini satması sonucunu getirirken Türkiye’nin resmi altın rezervleri bundan etkileniyor.
 
Çarşamba günü Dünya Altın Konseyi’nin yayınlamış olduğu güncel rapora göre Mayıs ayı içerisinde merkez bankaları altın satışları gerçekleştirirken küresel ölçekteki satış trendini Türkiye Merkez Bankası yönlendirmiş oldu. Dünya Altın Konseyi verilerine göre Türkiye Merkez Bankası Mayıs ayında 63 ton altın satışı gerçekleştirdi.
 
Dünya Altın Konseyi uzman analistlerinden Krishan Gopaul’un raporuna göre Türkiye Mart ayından bu yana yaklaşık olarak 160 ton altın satarken neredeyse geçtiğimiz 12 ay içerisinde satın almış olduğu kümülatif satın alımlarına eşdeğer bir satış gerçekleştirmiş oldu. Türkiye’nin altın rezerv satışları haricinde küresel ölçekte merkez bankalarının altın satın alım pozitif eğilimi devam ediyor.
 
Gopaul’un değerlendirmelerine göre Türkiye’nin altın satışlarını etkileyen bazı spesifik faktörler var. Ülkede sakatlayıcı seviyelerde enflasyon baskısı görülürken tüketicilerin satın alım güçlerini koruyabilmek için altın satın aldıkları görülüyor.
 
Türkiye Merkez Bankası yerel piyasa talebini karşılayabilmek için elinde bulunan altın rezervinin büyük bir kısmını satmak durumunda kaldı. Bilindiği gibi Türkiye bundan birkaç ay öncesinde dış ticaret açığını kontrol altında tutabilmek adına altın ithalatını frenleyecek adımlar atmıştı.
 
Türkiye’de enflasyon son sekiz aydır düşüş eğiliminde. Buna rağmen ülkede Haziran ayında açıklanan yıllık enflasyon hala %38,2 seviyesinde.
 
Diğer merkez bankaları arasında net altın satışçılarından Özbekistan Merkez Bankası 11 ton altın satarken Kazakistan Ulusal Bankası rezervlerin Mayıs ayında 2 ton azaltmış durumda. Aynı dönemde Almanya Merkez Bankası’nın da 2 ton altın sattığı görülüyor.
Gopaul’un rapor değerlendirmelerine göre Özbekistan ve Kazakistan kendi altın üretimini gerçekleştiren ülke merkez bankalarının altın satışı yapması alışıldık bir durum. Bunun yanı sıra Gopaul’a göre Almanya’nın altın rezervlerinden 2 ton satmış olması muhtemelen ülkenin coin-basma programı ile alakalı.
 
Altın rezervlerini artıran merkez bankalarına baktığımızda Polonya Merkez Bankası geçtiğimiz ay altın rezervlerini 19 ton artırarak en fazla miktarda altın satın alan ülke konumunda. Son alımlarla birlikte Polonya’nın altın rezervleri rekor seviye olan 263 ton seviyesine yükseldi.
 
Bunun yanı sıra Çin Merkez Bankası’nın da son yedi aydır ardışık bir şekilde altın rezervlerini artırdığı görülüyor. Çin Merkez Bankası Mayıs ayında altın rezevlerini 16 ton artırmış durumda. Aynı dönemde Singapur Merkez Bankası altın rezervlerini 4 ton artırırken, Hindistan, Çekya, Kırgız Cumhuriyeti merkez bankalarının her biri altın rezervlerini 2’şer ton artırmış durumda.
 
Gopaaul Rusya’nın aynı dönemde altın rezevlerini 3 ton artırdığını belirtiyor. Ama bununla birlikte Rusya Ulusal Varlık Fonu’nun yılın başından bu yana 37 ton seviyesinde altın sattığı da biliniyor.
 
Gopaul’un raporu aynı zamanda Mayıs ayında İran’ın da altın rezervlerini 2 ton artırdığını gösteriyor.
 
Türkiye’nin yoğun altın rezerv satışlarına karşın küresel ölçekte merkez bankalarının düzenli bir şekilde altın satın alımlarının devam etmesi 2023 yılında altın fiyatlarını destekleyecek bir unsur olarak görülüyor.
 
Merkez bankaları ABD doları karşısında rezervlerinde bir çeşitlendirme yapabilmek adına altın satın almaya devam ediyorlar. Bu eğilimin devam edeceği öngörülüyor. Bu durum sadece 2023 yılına ait bir merkez bankası davranışı değil. Merkez bankalarının yarattığı bu yoğun talep altın fiyatlarının tabanını kuvvetlendiriyor.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2023-07-06 21:58:19
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63