Gümüş ne zaman altından daha iyi bir alım fırsatı sunar?

Gümüş varlığı son dönemlerde çok ihmal edilmiş ve altın varlığı gümüşü gölgelemiştir.

Gümüş ne zaman altından daha iyi bir alım fırsatı sunar?
 
Altın ve gümüş, ve genel anlamda değerli metal yatırımcıları satın alım işlemleri yapmadan öncesinde değerli metaller arasındaki orana bakarlar bu oranı tarihsel ortalama ile kıyaslar ve duruma göre yatırım kararı alırlar. Altın ve gümüş alımlarında yatırımcılar altın/gümüş oranına dikkat etmektedirler. Altın gümüş oranı bir ons veya gram altın satın alabilmek için kaç ons veya gram gümüş varlığına ihtiyacımız olduğunu gösteren bir orandır. Bugün için altın/gümüş oranı 80 civarında konumlanmaktadır. Bu oran da 1 gram / veya ons altın alabilmek için 80 gram / veya ons gümüş varlığına ihtiyacımız olduğunu bize gösterir.
 
Altın/gümüş oranını kullanarak yatırımcılar altın veya gümüş satın almak veya satmak için doğru bir zaman olup olmadığını değerlendirirler.
 
Bazı uzman ekonomistler tarihsel ortalama olarak altın/gümüş oranının 60 civarında olması durumunda bunun adil bir oran olacağını yani bu seviyede altın ve gümüş varlıklarının dengede olduğu genel anlamıyla kabul edilir.
 
Gümüş varlığı son dönemlerde çok ihmal edilmiş ve altın varlığı gümüşü gölgelemiştir. Bunun birincil sebeplerinden biri gümüşün temel kullanım talebinin %60’a yakınının endüstriyel talepten kaynaklanmasıdır. Bir bakıma ekonomide işler iyi gitmediği zaman gümüş varlığı altına kıyasla çok daha hızlı bir şekilde değer kaybedebilir. İkincil olarak gümüş varlığı çok hantal bir metal olarak kabul edilir ve bu metalin depolanması için çok fazla alan ihtiyacı vardır. Altın varlığında ise yatırımcılar küçük  bir alanda varlıklarını saklayabilmektedirler. Merkez bankaları da bu anlamda stoklarında tutmak üzere gümüş yerine altın varlığını tercih etmektedir. Son yıllarda merkez bankalarının altın rezervlerini yoğun bir şekilde artırma girişimi altın değerli metalinin fiziki talebini önemli ölçüde artırmıştır.
 
Doğal oran olarak tanımlanan altın/gümüş oranı teknik olarak yaklaşık 16:1 oranında tanımlanır. Bu şu anlama gelir: yer kabuğunda her bir ons altın için 16 ons gümüş vardır. Tabi ki bu doğal oran piyasa dinamiklerini içermemektedir. Yatırımcıları bugün altın ve gümüş spot fiyatlarına baktıklarında bu oranı bugün için yaklaşık olarak 80:1 seviyesinde görürler.  Tarihsel olarak bu oranın en yüksek görülen seviyesi 124:1 seviyesinde gerçekleşti. 2020 yılında altın fiyatları sıçrama yaparken gümüş fiyatları çakılmıştı.
 
Gümüş varlığı altına kıyasla önemli bir ölçüde değer kazandığında yatırımcılar gümüş  varlıklarını satmak isteyeceklerinden piyasada aşırı seviyede gümüş varlığı olacaktır. Bu sebeple altın/gümüş oranında gümüş lehine zirve görülmeden uygun bir aralıkta gümüş satımları gerçekleştirmek daha faydalı sonuçlar getirecektir. Çünkü yakalandığı düşünülen potansiyel zirvede göreli yüksek gümüş fiyatı birçok yatırımcıyı gümüş varlıklarını satmaya iteceğinden gümüş fiyatları altın kıyasla bu oran avantajını kısa sürede kaybedebilir ve aşırı satımların etkisiyle altın/gümüş oranı altın lehine dönüşmeye başlayacaktır.
 
Geçtiğimiz yüzyıl içerisinde ortalama altın/gümüş oranı 48/1 oranında konumlandı. Altın/gümüş oran önemli bir düşüş gerçekleştirdiğinde gümüş lehine olan düşük seviyeler çok uzun süreliğine korunamamaktadır. Çünkü altın varlığına kıyasla gümüşün fiyatı çok hızlı yükselebildiği gibi aynı zamanda çok da hızlı düşüş gösterebilir.

Tarihi Altın gümüş oran hareketleri
 
Altın gümüş oranı 80 seviyesi üzerinde olduğunda yatırımcıların sadece gümüş varlığı satın almaya daha fazla dikkat ettikleri gözlemleniyor. Altın gümüş oranı 80 ve 50 aralığında konumlandığında yatırımcılar hafif bir şekilde gümüş satın alımlarını altına kıyasla biraz daha fazla yaparak hem altın hem de gümüş varlıkları satın alırlar. Bu oran 50 seviyesi altına gerilediğinde yatırımcılar genellikle sadece altın varlığı satın almayı önemserler. Bugünün altın/gümüş oranı olan 80 seviyesi yorumlandığında sadece şu söylenebilir: gümüş varlığı tarihsel olarak altın varlığı karşısında çok düşük seviyelerde kalmıştır.
 
Altın ve gümüş varlıklarının tarihsel hareketlerine baktığımızda her  iki değerli metalin boğa piyasasında olduğu dönemlerde altın varlığı gümüşe göre biraz daha ucuz seviyelerde kalmaktadır.  Örneğin 2006 yılında altın gümüş oranı 45:1 seviyesinde gerçekleşmişti. Bu dönemde hem altın hem de gümüş fiyatları önemli ölçülerde artış göstermiş ve bildiğiniz gibi hemen bu dönemin ardından 2008 finans krizi gerçekleşmişti. Değerli metaller 2011 yılında zirveleri görene kadar devam ettiler. 2011 yılında fiyatların zirve yaptığı dönemde oran 32:1 olmuştu. Yan 1ons altın alabilmek için 32 ons gümüş varlığına ihtiyaç duyulmaktaydı. Sonrasında hem altın hem de gümüş varlıkları ayı piyasalarına girdiğinden değerli metallerin arasında oran 80:1 seviyesine yükselmişti.
 
Ekonomi iyi gitmediğinde veya bir resesyon beklentisi oluştuğunda endüstriyel tabanlı olan ve kullanım senaryosunun çoğunu endüstri uygulamalarında alan gümüş, platin ve paladyum değerli metalleri düşüş gösterir.
 
2000’li yılların başında 10 yıllık boğa piyasasında altın varlığı üç yıl boyunca gümüş varlığından daha iyi bir performans gösterdi. Ardından gümüş fiyatları hızlı bir toparlanma gösterdi. Aralık 2015’te gümüş varlığı altın varlığına yedi ay boyunca baskın geldi. Bu dönemde hem altın hem gümüş fiyatları yatırımcıları üst seviyede mutlu etti. 2020 yılında başlayan salgın sebebiyle de altın ve gümüş fiyatlarına düzeltmeler geldi.
Birçok endüstri uzmanı ve ekonomist altın/gümüş oranında 45:1 seviyesinin yeniden yakalanacağına inanıyor. 
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2023-08-04 15:08:33
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63