Altın/gümüş oranı bize gümüş hakkında ne söylüyor?

Altın ve gümüş fiyatlarını mevcut seviyelerde kalması madencilik şirketlerine kısa ve orta vadede ek zorluklar çıkaracaktır. 

Altın/gümüş oranı bize gümüş hakkında ne söylüyor?
 
Gümüş kıymetli metali bu yıl altın varlığından daha düşük seviyede performans gösteriyor. Bu durum beyaz metale olan talebin artacağını düşünen yatırımcılar için potansiyel fırsatlar yaratırken gümüş madenciliğinde yaşanan zorlukları göz önünde bulundurmak faydalı olacaktır.
 
Gümüş varlığının mevcut seviyelerden daha iyi bir performans göstermeye başlaması bizi şaşırtmayacaktır. Küresel ölçekte önümüzdeki on yıllarda temiz-yeşil enerji dönüşümü hız kazandıkça gümüş varlığına yönelik endüstriyel talebin önemli ölçüde artması bekleniyor.
 
Eğer gümüş fiyatları yükselmezse yeni gümüş madenlerin açılması için teşviklerin bulunamayacağını bir kenara bırakalım, var olan gümüş madenleri de operasyonel maliyetler sebebiyle kapatılabilir. Bu durum gümüş arzını önemli ölçüde azaltabilir.
Salı günkü işlemlerde en aktif Aralık ayı vadeli gümüş sözleşmesi Comex piyasasında ons başına 23,4 $ seviyesinde kuruldu. Bir önceki hafta vadeli gümüş yaklaşık olarak %5,7 oranında değer kaybetmişti. Bu seviyedeki kayıp 23 Haziran’dan bu yana görülen en büyük haftalık kayıp oldu. Yılın başından bu yana gümüş vadelileri yaklaşık olarak %2,7 oranında kayıp yaşadı.
Gelinen noktada ons gümüş fiyatı giriş için iyi bir seviye sağlıyor. Önümüzdeki yılın ikinci çeyreğinden itibaren ABD doları endeksinin zemin kaybedeceği öngörüldüğünden orta ve uzun vadede hem altın hem de gümüş kıymetli metalleri önemli kazanımlar elde edecektir.
 
Çarşamba günü itibariyle ABD dolar endeksi yılın başından bu yana %1 seviyesinin üzerinde kazanım göstermiş oldu.
 
ABD’de son enflasyon okuması tüketici fiyat endeksinin Ağustos ayında %0,6 oranında arttığını gösteriyor. Bu son 14 ayın en yüksek aylık enflasyon artışı. ABD’de çekirdek enflasyon ise Ağustos ayında %0,3 oranında artış gösterdi. Temmuz ayında yıl bazlı enflasyon %3,2 seviyesindeyken bu oran %3,7 oranına yükseldi.
Enflasyon baskılarının kalıcı gözükmesi Fed’i bu yıl bitmeden bir faiz artırımına daha zorlayabilir. Bu durum şimdilik ABD dolar endeksinin kısa vadede destekleneceği anlamına geliyor. Doğal olarak bu aynı zamanda kıymetli metal fiyatlarının kısa vadede baskı altında kalmaya devam edeceğini gösteriyor.

Altın/Gümüş oranı
 
Yıl başından bu yana gümüş fiyatı düşüş kaydederken altın dikkate değer kazanımlar elde etti.
 
Dünkü işlemlerde Aralık ayı vadeli altın sözleşmesi 1935 $ seviyesi civarında kurulurken, yılın başından bu yan altın vadelilerinde %6 seviyesine yakın bir kazanım görülüyor.
 
Gümüş varlığı altına kıyasla her zaman için daha fazla çalkantılı bir seyir izlemektedir. Bununla birlikte gümüşün uzun vadede altın fiyatı korelasyonuna yakın bir fiyat hareketi gösterdiğini de belirtmeliyiz.
 
Tarihsel olarak altın/gümüş oranı 50 – 60 seviyeleri arasında ağırlıklı olarak konumlanmışken geldiğimiz noktada bugün bu oran 84 seviyesinin üzerinde konumlanmaktadır. Yani bir ons altın satın alabilmek için 84 ons üzerinde gümüş varlığına ihtiyaç vardır. Bu oranda görülen sayı 60 seviyesinin üzerinde ne kadar yükselirse bu bir bakıma gümüş varlığının altına kıyasla olması gereken değerinin (çok) altında fiyatlandığı anlamına gelir.
 
Altın madeni gümüşe kıyasla 18 kat daha nadir bulunan bir kıymetli metaldir. Bu sebeple piyasaların altın/gümüş oranını 84 seviyesinde fiyatlıyor olması bugün için gümüşün olması gereken gerçek değerini göstermemektedir. Bu sebeple gümüşün altın/gümüş oranı 50 seviyelerine düşesiye kadar daha iyi bir performans göstermeye başlaması bizi şaşırtmamalıdır. Bugün ons başına 22,56 $ seviyesinde fiyatlanan gümüş kıymetli metalinin Nisan 2011’de 49,51 $ seviyesinde işlem gördüğünü hatırlamalıyız.

Madencilik Zorlukları
 
Gümüşün arzına dair gerçeklikler gümüş birim fiyatının gelecekte potansiyel olarak çok da yüksek seviyede konumlanacağına işaret ediyor.
 
Madencilik oldukça zor bir iştir. Bu zorluğun küresel ölçekte daha da arttığı görülmektedir. Özellikle gümüş madenciliğinde. Çevresel, sosyal ve yönetim zorunlulukları sebebiyle artan baskı ve düzenlemeler yatırımcıları caydırma noktasına gelirken bu durum gümüş arzını önemli ölçüde olumsuz etkileyebilir.
Meksika örneğini ele alalım. Meksika dünyadaki en büyük gümüş üreticilerinden biridir. Burada hükümetin madenleri millileştirme riski mevcuttur. Son dönemde Meksika hükümeti lityum üretimini millileştirerek madencilik sektöründe daha yüksek vergiler uygulamaya başladı.
 
Peru da dünyanın en büyük gümüş üretici ülkelerinden biridir. Burada da yönetimin madencilik şirketleri için vergileri artırma politikasını uygulama girişimleri birçok madencilik şirketinin yatırım kararlarını erteleme sonucunu getirdi.
Şu ana kadar üretim yapan birçok maden şirketi likidasyon değerinin altında işlemler gerçekleştiriyor.
 
Altın ve gümüş fiyatlarını mevcut seviyelerde kalması madencilik şirketlerine kısa ve orta vadede ek zorluklar çıkaracaktır. Kıymetli metal fiyatlarının orta uzun vadede artış göstermeye başlaması ise madencilik faaliyetlerinde önemli seviyede bir artış başlatacaktır.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2023-09-15 17:09:33
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63