Tahvil getirileri artık zirveyi görmeye yakınken ons altın 4. çeyreğe zayıf bir başlangıç yaptı

Altının reel getirilerle zayıf korelasyonu ABD dolarının uluslararası çekiciliğinde bir düşüşün ilk işaretleri olabilir.

Tahvil getirileri artık zirveyi görmeye yakınken ons altın 4. çeyreğe zayıf bir başlangıç yaptı
 
Ons altın dördüncü çeyrek başlangıcında dokuz işlem gününde kayıplar yaşadı. Bu altın piyasasında son yedi yılda görülen en uzun günlük kayıp dizisiydi.
Ons altın geçtiğimiz haftayı %1 kayıpla kapattı. Her ne kadar ons altın yükselen tahvil getirileri karşısında hassas kalmaya devam edecekse de yakın dönemde destek seviyelerini tutacağına dair bir iyimserlik hakim.
 
Geçtiğimiz hafta 30 yıllık tahvil getirileri 2007 yılından bu yana ilk kez %5 seviyesi üzerine çıkarken 10 yıllıklar da son 16 yılın en yüksek seviyesi olan %4,8 seviyesi üzerini gördü. Bu ortamda ons altın Mart ayından bu yana en düşük seviyelerini gördü.
 
Tahvil getirilerinin çok sert bir şekilde yükselmiş olması hem altın hem de gümüş varlıklarını baskılıyor. Kıymetli metallerin karşılaştığı zorluklar uzun süreli olmayacaktır çünkü tahvil getirilerinin bunca yükselmiş olması ekonomi için büyük riskler içermektedir. Tahvil getirileri ABD ekonomisi için resesyona işaret etmeye devam ediyor.
Bu yılın dördüncü çeyreği tıpkı 1987 yaşananlar gibi gerçekleşebilir. O yıl zirveyi gören tahvil piyasası çöktükten sonra hisse senedi piyasası da çöküş yaşamış ve ham petrol fiyatları zirve yapmıştı.
 
Yine benzer bir şekilde 2008 yılında ons altın 1000 $ seviyesinden 700 $ seviyesine düştükten sonra 2011 yılında 1900 $ seviyelerini görmüştü.
 
Her ne kadar altın piyasası kasvetli günler yaşıyor olsa da tüm yaşanan satış dalgalarına rağmen altın piyasasının göreli olarak sağlıklı kalmaya devam ettiği görülüyor. ABD dolar endeksi ve tahvil getirilerinin bunca yüksek seviyeleri görmüş olmasıyla yapılan projeksiyonlar ons altın fiyatının 1700 $ seviyelerine baskılanmış olması gerektiği belirtiliyor. Ama altın piyasası dayanıklılığını ortaya koyuyor.
 
Merkez bankalarının altın için göstermeye devam ettikleri yoğun talep altının tahvil getirileri ile yaşadığı yüksek negative korelasyonu aşağı yönde baskılıyor.
 
Altının reel getirilerle zayıf korelasyonu ABD dolarının uluslararası çekiciliğinde bir düşüşün ilk işaretleri olabilir.
 
Dünya Altın Konseyi'nin güncel verilerine göre merkez bankaları Ağustos ayında 77 ton altın satın aldılar. Bu Temmuz ayına kıyasla %38 seviyesinde bir artışı gösteriyor. Merkez bankaları küresel ölçekte son üç ay içerisinde 219 ton seviyesinde altın satın almış durumdalar.
 
Merkez bankalarının bu son satın alımları Nisan ve Mayıs aylarında görülen ve özellikle Türkiye’den kaynaklanan yoğun ve stratejik olmayan altın satışlarının neden olduğu net satışların artık sağlam bir şekilde geride bırakıldığını bize gösteriyor. Merkez bankalarının uzun vadeli altın taleplerinin devam edeceğine dair güvenimiz tam.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2023-10-08 22:16:27
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63