Yükselen jeopolitik belirsizlikler artan tahvil getirilerini gölgede bırakırken ons altın fiyatı yükselişini sürdürüyor

Jeopolitik krizlerin yaratmış olduğu güvenli liman talepleri genellikle uzun soluklu olmamıştır.

 
Yükselen jeopolitik belirsizlikler artan tahvil getirilerini gölgede bırakırken ons altın fiyatı yükselişini sürdürüyor
 
İsrail ve Filistin arasında çatışmalar şiddetlenirken jeopolitik risklerin belirsizliği artarken yükselen tahvil getirilerine meydan okuyor. Bu ortamda altın varlığının güvenli liman talebi destek görüyor.
 
Yatırımcıların sigorta amacıyla altın varlığına yönelmiş olmalarıyla tıpkı bir önceki haftada olduğu gibi altın bu haftayı da güçlü satın alma talebiyle kapattı. İsrail’in Gazze’ye kara harekatı başlatma olasılığı altın varlığında güvenli liman talebini artırıyor. Talebin artmasıyla birlikte ons altın son üç haftanın en yüksek seviyesini görüyor. Aralık ayı altın vadelileri geçtiğimiz haftayı ons başına 2008 $ seviyesinde kapattı.
 
Geçtiğimiz hafta Pazartesi günü düşük seviyeler gören altın ardından gelen kazanımlarla haftayı yaklaşık olarak %4 seviyesinde kazanımla kapattı.
Jeopolitik risklerin böylesine yükseldiği bir ortamda ons altın fiyatının 2000 $ seviyesine yaklaşmış olması sürpriz değil.
 
Altın bunca dönem olması gereken fiyatının çok altında fiyatlandıktan sonra artan jeopolitik belirsizlikler yatırımcıları altın varlığına yönlendirdi.
Altın varlığı tam da kriz zamanlarında yapması gereken işi yapıyor.
 
Ons altın 1900 $, 1950 $ ve 1980 $ ana direnç noktalarını sorunsuz bir şekilde tek bir hamlede geçmeyi başardı. Öyle görünüyor ki piyasalar ons altın fiyatının 2000 $ seviyesini görmesini bekliyor. Henüz bunu söylemek için biraz erken ama bu başlayan ralli ons altının yeni tarihi zirvesini görmesini sağlayabilir.
 
Ons altın bu rallisini Fed'in şahin politikasını öngörülebilir gelecek için sürdüreceğini kesin bir dille açıklamasına rağmen devam ettiriyor. Fed belirgin bir süre için faiz oranlarını kısıtlayıcı alanda tutmaya devam edecek.
 
Geçtiğimiz hafta Perşembe günü Fed Başkanı Powell yaptığı açıklamalarda ABD Merkez Bankasının enflasyonu %2 resmi hedefine indirebilmek için kararlı olduklarını yineledi.
 
Fed’in bu şahin duruşu uzun vadeli tahvil getirilerinin son 16 yılın yeni zirvelerini görmesini sağladı. Geçtiğimiz hafta 10 yıllık ABD Hazine tahvil getiri oranı %5 seviyesini aştı. Tahvil getirilerinin bu denli artış göstermesi ABD hükümetinin borç seviyelerine dair endişeleri de artırıyor. Tahvil getirilerinin çok yükselmiş olması yakın dönemde piyasalarda kredi krizinin yaşanmasını tetikleyebilir.
 
Eğer Fed getiri eğrisinin uzun ucundaki kontrolünü kaybedecek olursa bu durum Fed'in ek tahvil satın alması durumunu dayatabilir. Böylesi bir sonuç altın varlığını daha da güçlendirir.
 
33 trilyon $ seviyesindeki ABD borcu birçok yatırımcının tahvil satın alımından kaçınması sonucunu getiriyor.
 
Artan tahvil getiri oranları yatırımcılar tarafında endişe yaratıyor. Son dönemde hem reel hem de nominal getirilerin artmış olmasının ekonomide bir şeyleri kırmasından endişe ediliyor.
 
Altının gördüğü güvenli liman talebi fiyatları yükseltiyor olmasına karşın altın piyasasında hala yatırımların ralli katılma konusunda çekimser kaldıkları görülüyor. Altına dayalı yatırım fonları hala tam anlamıyla toparlanabilmiş değil. Altın varlığının başlattığı rallinin önemli bir momentum seviyesi yakalayabilmesi altına dayalı yatırım fonlarının da bu koşuya katılmasıyla mümkün olabilecektir.
 
Yükselen tahvil getirileri ve şahin para politikasının devam ettirilmesi yatırımcıların altına dayalı yatırım fonlarına girişlerini engelliyor. Yatırımcıların bu hissiyatı yıl boyunca altına dayalı yatırım fonlarındaki pozisyonları geriletti. Fed'in şahin para poltikasından belirgin bir şekilde çark ettiğinin anlaşılmasına kadar altına dayalı yatırım fonlarındaki bu durum korunacaktır.
 
Ons altın fiyatının 2000 $ seviyesini aşması altın yatırımcılarının Fed’den getiri eğrisi kontrolü beklemeye başladıklarının bir işareti olarak görülebilir. 
 
ABD hükümeti bir noktadan sonra borç sorununun katlanarak kötüleşmeye devam etmesin izin vermeyecektir.
 
Tüm bunlara rağmen altın varlığının gösterdiği son rallinin ne kadar sürdürülebilir olabileceği tartışılıyor.
 
Jeopolitik krizlerin yaratmış olduğu güvenli liman talepleri genellikle uzun soluklu olmamıştır.
 
Bununla birlikte altın piyasasında altın varlığının aşırı satın alınma bölgesine doğru ilerlediği de görülmektedir.
 
Yatırımcılar bu hafta jeopolitik başlıkları göz önünde bulundururken aynı zamanda yoğun bir ekonomik takvim altın fiyatında volatilite yaratabilir.
Bu hafta ortasında ABD üçüncü çeyrek ekonomik büyüme (GDP) verisi açıklanacak. ABD ekonomisinin son dönemlerde oldukça dayanıklı bir görünüm vermesi sonucunda tahvil getirilerinin yükseldiğini savunan ekonomistlerin sayısı hiç de az değil.
Bu hafta ayrıca kritik ABD enflasyon verisi açıklanacak. Bu önemli veri altın fiyatını etkileyebilir.
 
Bazı ekonomistler ABD ekonomisinin bu çeyrek itibariyle zayıflama göstermeye başlayarak yüksek tüketici fiyatları sebebiyle bir stagflasyona girebileceğini öngörüyor.
Piyasaların bir gözü bu hafta merkez bankalarının faiz kararlarında olacak. Kanada ve Avrupa merkez bankaları bu hafta faiz kararlarını açıklayacak. Açıklanacak olan kararlar merkez bankalarının düşük seviyede ekonomik büyüme ile inatçı enflasyon seviyesi arasında nasıl bir denge kurmak zorunda kalacaklarını bize gösterecek.
 
Bu haftanın önemli ekonomik verilerine bakılacak olursa Salı günü ABD PMI verisi, Çarşamba günü Kanada Merkez Bankası faiz kararı ve ABD yeni ev satış rakamları yayınlanmış olacak. Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası faiz kararı var. Aynı gün ABD üçüncü çeyrek ekonomik büyüme verisi ve aynı zamanda dayanıklı mal satış rakamları yayınlanmış olacak. Cuma günü ABD kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi açıklanacak.
 
Spot piyasalara bakıldığında bu aralıkta ons altın 1981 $, ons gümüş ise 23,37 $ seviyesinde fiyatlanıyor. Altın/gümüş oranı 84,7 seviyesinde. Spot ons platin 904 $, ons paladyum ise 1103 $ seviyesinde destek görüyor.
 
İngiltere’de ons altın 1627 £, Avrupa’da ise 1867 € seviyesinde alıcı buluyor.
 
ABD dolar endeksi 105,98 seviyesinde güçlü seyrine devam ediyor. 10 yıllık ABD Hazine tahvil getiri oranı yıl bazında %4,91, 2 yıllıklar ise %5,071 seviyesinde.
 
Brent ham petrol varil fiyatı 92,2 $ seviyesinde güçlü seyrediyor. ABD’de doğal gaz birim fiyatı 2,92 $ seviyesine gerilerken, Avrupa’da doğal gaz 51 €, İngiltere’de ise doğal gaz birim fiyatı 124 pence seviyesinde işlem görüyor.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2023-10-22 21:14:34
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63