Altına dayalı yatırım fon çıkışları Kasım ayında yavaşlarken, Comex net uzun pozisyonları artış gösteriyor

Kasım ayı itibariyle Kuzey Amerika fonları son beş aylık kayıp dizisini sonlandırmış oldu. Bu bölgedeki fonlarda net 659 milyon $ seviyesinde girişler kaydedildi.

Altına dayalı yatırım fon çıkışları Kasım ayında yavaşlarken, Comex net uzun pozisyonları artış gösteriyor
 
Kuzey Amerika’da altına dayalı yatırım fonlarından çıkışların Kasım ayı itibariyle belirgin bir şekilde yavaşladığı görüldü. Jeopolitik riskler Kuzey Amerika altın fonlarına net girişleri destekliyor. Dünya Altın Konseyi’nin dün yayınladığı rapora göre yatırımcılar altın fiyatının yükselmesi ile kendilerini altın fonlarında pozisyonluyorlar.
 
Kasım ayı boyunca fiziki altınla desteklenen küresel ölçekteki altına dayalı yatırım fonlarından 920 milyon $ civarında ufak kabul edilebilecek bir miktar çıkışı oldu. Bu çıkış miktarı bir önceki ay görülen çıkış miktarından daha ufak bir miktar. Bu fonlarda tutulan denk altın miktarı Kasım ayında 9 ton azalarak 3236 ton seviyesine geriledi. Bu fonlardaki toplam yönetim altındaki varlıklar (aum – assets under management) altın fiyatında görülen son artışla birlikte %2 artış göstererek toplamda 212 milyar  $ seviyesine yükseldi.
 
Kasım ayı itibariyle Kuzey Amerika fonları son beş aylık kayıp dizisini sonlandırmış oldu. Bu bölgedeki fonlarda net 659 milyon $ seviyesinde girişler kaydedildi. Fonlarda bu tersine dönüşün temel sebebi Fed'in son aylarda faiz artırımlarına devam etmemesi ve piyasaların artık Fed'in faiz artırım döngüsünü sonlandırmış olduğunu düşünmesi. Enflasyonda görülen yavaşlama, iş piyasasının soğuması ABD dolar endeksi ve tahvil getiri oranları üzerinde baskı oluştururken altın piyasasında fonlar da ilgi görmeye başlıyor.
 
Altına dayalı yatırım fonlarında görülen net girişlerin önemli bir kısmı da Aralık ayı başı itibariyle jeopolitik risklerin artış göstermeye başlamasından kaynaklandı. Ayrıca ETF – altına dayalı yatırım fonları opsiyonlarının 17 Kasım'da sona ermesi öncesinde altın fiyatlarındaki yükseliş de önemli seviyedeki sermaye girişlerini beraberinde getirdi.
Avrupa’da durum bir farklı. Kasım ayında Avrupalı yatırımcılar 2 milyar $ değerinde altına dayalı yatırım fonu satarak bölgede art arda net çıkış dizisi son altı aya yükseltmiş oldular. Avrupa'da tahvil getirilerinin son on yılın zirvede olması bölgede altına dayalı yatırım fonlarının fırsat maliyetini artırıyor ve bu durum Avrupalı yatırımcıların iştahı üzerinde baskı oluşturuyor. Aynı zamanda yerel para birimlerinin ABD doları karşısında güçlenmesi de altına dayalı yatırım fonları özelinde yatırımcı ilgisini bastırmış oldu.
 
Dünya Altın Konseyi raporuna göre döviz riskinden korunan ürünler (FX-hedged poducts) temel olarak İsviçre’de bu ay içerisinde net girişler görürken Kasım ayı zararları dengelenmiş oldu. Bu arada Almanya’da bölgenin en büyük fon çıkışları görülmeye devam ediliyor.
 
Asya’da fon girişler sınırlı olsa da Kasım ayında devam etti. Bu girişler Kasım ayında yaklaşık olarak 47 milyon $ seviyesinde oldu. Kıtada Japonya ve Hindistan'da görülen net girişler Çin fonlarından çıkışları bastırmış oldu.
 
Rapora göre yılın başından bu yana küresel ölçekte altına dayalı yatırım fonlarından çıkışların ederi 14 milyar $ civarında oldu. Bu miktarın çoğu Avrupa fon çıkışlarından kaynaklandı. Kuzey Amerika fon piyasası yıl bazında hala negatif alanda konumlanırken Asya kıtası 2023 yılı boyunca net girişlerini koruyan bir bölge oldu.
Kuzey Amerika’da özellikle Haziran – Ekim arasında tahvil getiri oranlarının önemli seviyelerde sıçrama göstermiş olması bu dönemde altına dayalı yatırım fonlarından 9 milyar $ civarında çıkışı beraberinde getirdi. Yılın geri kalanındaki net girişler sadece 4 milyar $ seviyesinde gerçekleşti. Avrupa özelinde bakıldığında son 11 ayda fonlardan çıkışların ederi 9 milyar $ seviyesinde gerçekleşti. Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri yükseltmesi yatırımcıların dikkatini altın varlığından uzaklaştırırken yılın başından bu yana bölgede en büyük çıkışlar Almanya ve İngiltere’de gerçekleşti.
 
Asya fonlarında yılın başından bu yana net olarak 1 milyar $ değerinde girişler görülüyor. Çin, Japonya ve Hindistan bu işlemlerde başı çeken ülkeler. Asya’da diğer bölgelerdeki net girişler yıl başından bu yana 100 milyon $ civarında gerçekleşirken Türkiye'de görülen net girişler diğer bölgelerdeki çıkışlardan daha ağır bastı.
 
Altına yatırım fonları altın piyasasında önemli bir paya sahiptir. Kurumsal ve bireysel yatırımcılar fonları yatırım stratejilerinin çoğunu gerçekleştirmek için kullanır. Altına dayalı yatırım fonlarına girişler genellikle kısa ve orta vadede altın varlığına gösterilen talep gücünü ve bu varlığın yatırımlardaki önemini ortaya koyar.
 
Rapora göre, altına dayalı yatırım fonlarında 2023 yılı boyunca bugüne değin küresel altın etf’lerinin kollektif varlıkları %7 oranında azalırken son dönemde altın fiyatında görülen sıçrama sebebiyle yönetim altındaki varlıklar (aum) %5 oranında artış gösterdi.
Dünya Altın Konseyi raporu altın vadeli işlem piyasalarındaki net uzun pozisyonların geçen ay boyunca artış gösterdiğini ortaya koyuyor.
 
Dünya Altın Konseyi raporuna göre küresel altın piyasasındaki günlük ortalama işlem hacmi 174 milyar dolar civarında gerçekleşiyor. 
 
Comex piyasalarında altın net uzun pozisyonları artış gösteriyor. Bu piyasada Kasım ayı sonunda toplam miktar 658 ton seviyesindeydi. Bu aylık bazda %23 artış anlamına geliyor. Aynı zamanda bu 2022 yılı ortalaması olan 527 tonun %25 üzerinde. Bu durum genel anlamıyla yatırımcıların altın varlığı karşısındaki olumlu hissiyatını  yansıtıyor.
2024 yılı altın piyasa tahminlerine göre altın piyasa ve fonlarına net girişler ve net uzun pozisyonlar artış göstermeye devam edecek.
 
Özellikle önümüzdeki yıl ABD faiz oranlarında beklenen düşüş sebebiyle kıymetli metallere yatırımcı ilgisi yeniden canlanacaktır.
 
Özellikle 2023 yılı 2019 ve 2020 yıllarıyla kıyaslandığında altın piyasa pozisyonu nötr alanda kaldı. Bu durum bize önümüzdeki yıl net uzun pozisyonların daha da artabilmesi için yeterli açık alan olduğunu ve altın fiyatlarının daha da yukarı yönde hareket edebileceğini gösteriyor.
 
Piyasalar
Spot piyasalarda ons altın 2029 $ seviyesinde baskı altında işlem görürken ons gümüş 23,88 $ seviyesine geriledi.  Altın/gümüş oranı altın lehine 84,9 seviyesine yükseldi. İngiltere'de ons altın bu sabah 1616 £ seviyesine hafif toparlarken, Avrupa'da ons altın fiyatı 1885 € seviyesinde alıcı buluyor. Spot platin ons başına 893 $ seviyesinde baskı altında işlem görürken, ons paladyum ise 954 $ seviyesine geriledi. Paladyum ons fiyatı son beş yılın en düşük seviyelerine yakın işlem görüyor.
 
ABD dolar endeksi şu aralıkta 104,09 seviyesinde hafif toparlanırken 10 yıllık ABD Hazine tahvil getiri oranı %4,17, 2 yıllıklar ise % 4,62 seviyelerinde baskı altında işlem görüyor.
 
Brent ham petrol varil fiyatı OPEC toplantısı sonrasında 74,5 $ seviyesinde epey baskı altında işlem görürken, ABD'de doğal gaz birim 2,53 $ seviyesinde alıcı bulurken, Avrupa'da doğal gaz birim fiyatı 39,3 €, İngiltere'de ise birim fiyat 98,2 pence seviyelerinde gerçekleşiyor.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2023-12-07 11:53:03
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63