Altın fiyatları yılın ikinci yarısında artış gösterebilir
Var olan ekonomik belirsizlikler ve küresel ticarete dair jeopolitik çalkantılar yatırımcıları yüksek altın fiyatlarını görmezden gelme noktasına getirdi.

Altın fiyatları geçtiğimiz ay boyunca bir konsolidasyon aşamasından geçti. Nisan ayında 3500 $ seviyesinde tarihi zirvesine temas eden altın piyasasında fiyat düzeltmesi görüldü. Yılın ikinci yarısında altın varlığının yeni tarihi zirveleri test etmesi ve kırması bekleniyor.
Altın varlığının hala yukarı yönde ilerleyebilecek bir momentuma sahip olduğu görülüyor. Metal Focus’un yıllık raporuna göre yılın ikinci yarısında yeni tarihi zirveler görülebilir.
Bu İngiliz araştırma firması aynı zamanda altın boğa koşusunun 2026 yılında da devam edeceğini öngörüyor.
Gelinen noktada küresel ekonominin dinamiklerine baktığımızda altın piyasasında yapısal boğa piyasası yaşanabilmesi için gerekli tüm bileşenler mevcut durumda.
Altın varlığının fiyat hareketlerine baktığımızda yatırımcıların bu hızlı yukarı yönlü fiyat hareketlerine hızlı bir şekilde adapte olarak yeni zirve beklentilerine girdiklerini görüyoruz. Altın varlığı her fırsatta bir önceki direnç seviyelerini yeni destek seviyelerine dönüştürme alışkanlığını devam ettiriyor.
Normal koşullarda 3000 $ kritik seviyesi aşıldıktan sonra yoğun kar satışları beklenirken altın fiyatının Nisan ayında 3500 $ seviyesine yükselebildiğini gördük.
Var olan ekonomik belirsizlikler ve küresel ticarete dair jeopolitik çalkantılar yatırımcıları yüksek altın fiyatlarını görmezden gelme noktasına getirdi.
2025 yılı itibariyle yatırımcıların altın piyasasına özen göstermeye başladıklarını görüyoruz. 2023 yılında bu yana altın varlığı özellikle merkez bankalarının kurumsal satın alımlarıyla desteklenmişti. Özellikle Asya’dan Çin Merkez Bankası’nın altın satın alımları dikkat çekiciydi.
Merkez bankalarına ek olarak geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreği itibariyle yatırımcıların da altın satın alımlarına yoğun bir şekilde başladıklarını gördük.
Altın piyasasında yatırım talebinde bu yıl belirgin bir büyüme görülüyor. Yine de henüz piyasalardaki paranın bir büyük bir kısmının altın piyasasına henüz gelmediğini görüyoruz. Altın piyasası çok güçlü konumlanıyor.
Ekonomik belirsizlikler artarken özellikle ABD dolarına dair algıda bir dönüşüm yaşanması finansal piyasalarda altın varlığına daha da önemli bir rol yüklemiş oldu.
Küresel ticaret ortamının belirsizlikleri ve hükümetlerin devam ettirilemez borçluluk seviyeleri piyasaların güvenini alt üst etti. Bu ortamda yatırımcılar güvenli liman arayışına girerek altın çeşitlendirmesine gitmiş oldular.
ABD’nin başını çektiği küresel ticaret ortamı son dönemki güvensizliklerle küresel ekonomiyi bir resesyon hatta bir stagflasyon ortamına sokabilir. ABD enflasyon bir tehdit olarak kalmaya devam ederken tüketici fiyatları hala yükselmeye devam ediyor.
Yılın ikinci yarısında birçok araştırma firması altın varlığında yeni bir tarihi zirve görülebileceğini öngörüyor.
Altın piyasasına giderek daha fazla yatırımcının dahil olacağını tahmin ediyoruz.
Altın varlığına dair yatırım talebinin daha da güçlenebilmesi için merkez bankaları ana oyuncular olarak üstlerine düşeni yapmaya devam ediyorlar. Merkez bankalarının kurumsal satın alımlarının artarak devam etmesi bekleniyor. Bu yıl içerisinde merkez bankalarının toplam altın satın alımlarının 1000 ton seviyesini geçmesi bekleniyor. Böylece merkez bankaları ardışık olarak dört yıldır bu satın alım seviyelerini yakalamış olacak.
Bu eğilimin devam etmesi altın fiyatlarını daha da destekleyecek ve birim fiyatı yukarı çekecektir.
Diğer yandan, eğer küresel ekonomik büyümede sürdürülebilirlik yakalanırsa ve dengeli büyüme sürecek olursa bu durumda yatırımcıların altın varlığı yerine ağırlıklı olarak hisse senedi piyasalarına yöneleceğini tahmin ediyoruz. Bu bir olasılık tabi ama asla birincil senaryomuz değil. Bu bir bakıma olasılığı düşük olan bir senaryo.
Küresel ticaret ortamı dengesiz bir şekilde işlerken jeopolitik riskler üst seviyeye tırmanıyor. Ayrıca 2026 yılında ABD’de ara dönem seçimlerine hazırlık olacak.
Ayrıca Trump ve Fed arasında bir savaş sürüyor. Bu savaşın sonunda ne olacak? Bilemiyoruz. Trump şimdilik Powell’ı görevden almaya cesaret edemiyor.
Özellikle Asya piyasalarının başı çekmesiyle altın varlığında yatırım talebinin daha da güçlenmesi bekleniyor.
Küresel ölçekte altın varlığının arzı %1 artışla toplamda 3694 ton seviyesine ulaşmış olması ve istenilen talep seviyeleri hala yakalanmamış olmasına karşın altın fiyatlarının kademeli olarak yükseleceğini öngörüyoruz.
YASAL UYARI:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2025-06-05 16:42:32
Seçtiklerimiz
