Yatırımcıların bu dönemde riskli varlıklara yönelmiş olması altın fiyatını baskılıyor
İşin ilginci son dönemde ABD dolar endeksinde görülen yoğun zayıflığa karşın altın artış gösteremiyor.

Altın piyasası var olan boğa piyasa temellerine karşın yatırımcıların riskli varlıklara yönelmesi sebebiyle baskı altında işlem görüyor.
Bu dönemde altının normal koşullarda yükselişini destekleyen dost faktörlere karşın altın birim fiyatlarında düşüş gözlemleniyor.
Bu piyasa dinamiklerinde bir dönüşüme işaret ediyor. Jeopolitik risklerin beklentilerden daha hızlı ortadan kalkıyor olması altını destekleyen unsurları zayıflatıyor.
Özellikle İran ve İsrail arasında beklenmeyen dönemde gerçekleşen ateşkes anlaşması altın piyasasını olumsuz etkiliyor.
Cuma günü ABD’de Ekonomi Analiz Bürosu’nun açıkladığı güncel verilere göre Mayıs ayı kişisel tüketim harcamalar (PCE) enflasyonu yıllık bazda %2,3 oranında artış gösterdi.
Fed’in en çok önemsediği enflasyon göstergesi olan PCE çekirdek verisi yıllık bazda %2,7 oranında artmış oldu.
Nisan ayında gerçekleşen manşet PCE enflasyonu yıllık bazda %2,1 oranında gerçekleşmişti.
Mayıs ayında %2,7 oranında gerçekleşen çekirdek PCE enflasyonu ise bir önceki ay yıllık bazda %2,5 seviyelerindeydi.
ABD’de enflasyonun artış göstermesine karşın tahvil piyasaları ve vadeliler piyasasında sınırlı bir tepki görüldü.
Şu anki piyasa fiyatlamaları Temmuz ayında FOMC faiz kesinti ihtimalini %20 oranında görüyor.
Bu ihtimal Eylül ayı için ise %75 seviyelerinde. Bazı ekonomistler her iki toplantıda da faiz kesintisine gidilebileceğini belirtiyor.
ABD’de enflasyon baskılarının bir nebze artış göstermesine karşın piyasa katılımcıları para politikasında gevşemeye gidilebileceğini değerlendiriyor.
İşin ilginci son dönemde ABD dolar endeksinde görülen yoğun zayıflığa karşın altın artış gösteremiyor.
ABD dolar endeksi geçtiğimiz hafta %1,32 oranında kayıp yaşadı.
Hem ABD dolar endeksinin zayıflaması hem de faiz kesintisi gerçekleşeceğine dair beklentiler tarihsel olarak altın fiyatlarını desteklerken bu sefer bu faktörler altın fiyatlarını desteklemeye yetmedi.
Piyasalarda geleneksel güvenli liman talebi azalma gösterirken yatırımcılar risk arayışında büyüme potansiyeli olan varlıklara yöneldi.
Bu ortamda hem Nasdaq hem de S&P 500 endeksi tüm zamanların en yüksek seviyelerini tazelemiş oldu.
ABD ve Çin arasında son dönemde gerçekleşen ticaret ilişkileri iyimserliği artırırken risk ortamı besliyor.
Geçtiğimiz Perşembe günü Çin’de ABD’ye nadir toprak elementlerinin sevk edilmesine dair anlaşmanın nihai hale getirilmesiyle gümrük tarife çatışmaları yaşayan bu iki ülke arasında olumlu bir ilerleme sağlanmış oldu.
Bu iyimserlik hali Asya piyasalarının son üç yılın en iyi seviyelerinde işlem görmelerini sağladı.
Küresel çapta etkileri olan bu ticaret gelişmeleri sermayenin geleneksel güvenli limanlarından risk varlıklarına yönelmesi sonucunu getiriyor.
İyileşme gösteren küresel ticaret dinamikleri özellikle teknoloji ve gelişme gösteren sektörlere olumlu yansıdı. Bu sektörler kurumsal yatırım akışlarını çekiyor.
Teknik göstergeler altın fiyatlarının konsolide olmaya devam ettiğini gösteriyor. Bu ortamda altın fiyatını yönünü bulmakta zorlanıyor.
Bu ortamda altının daha derinde düzeltme gösterebilmesi gibi bir risk mevcut.
Jeopolitik gerilimlerin gevşemesi ve büyüme beklentilerinin iyileştiği bir ortamda altın geleneksel olarak destekleyici olan faktörlere cevap veremiyor.
Geleneksel korelasyonlar ve piyasa ilişiklerinde bir geçiş dönemi dinamiği test ediliyor.
Altın varlığı açısından jeopolitik risklerin hafiflemesi, inatçı büyümeye yönelik iyimserliğin devam etmesi, para politikasındaki gevşeme beklentileriyle dengelenemiyor.
Bu aralık kıymetli metal yatırımcıları için karmaşık bir ortam yaratıyor.
Piyasalar bu rekabetçi etkileri sindirmeye devam ettikçe, altın performansı risk hissiyatının ne kadar sürdürülebilir olduğuna bağlı olacaktır.
Eğer enflasyon baskılarının inatçılığı devam edecek olursa, yeni jeopolitik riskler açığa çıkarsa veya yatırımcıları güvenli liman varlıklarına yönlendirmeye zorlayacak bir ekonomik belirsizlik gerçekleşirse bu durumda altın fiyatları yeninde boğa koşusuna başlayacaktır.
Şimdilik altın varlığı askıda görülüyor. Altının bir sonraki önemli hamlesi geniş piyasa duyarlılığında hangi anlatının baskın çıkacağına bağlı görünüyor.
YASAL UYARI:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2025-06-30 12:17:04
Seçtiklerimiz
