Altında Sessiz Fırtına: Kurumsal Sermaye Gelmeden Önce Son Perde mi?
Kurumsal talebin devreye girmesiyle altın piyasasında eşi görülmemiş bir sıçrama yaşanabilir mi? Altının bir sonraki büyük hamlesine dair kritik analiz burada.
Altının bir sonraki sıçramasını kurumsal talep tetikleyebilir
Altın boğaları tarihi standartların çok üzerinde etkileyici bir performans gösteriyor.
Oyuna henüz kurumsal sermayenin yoğun katılmadığı göz önüne alınırsa altının bir sonraki fiyat sıçraması kurumsal talep tarafından tetiklenebilir.
Kurumsal sermaye yönelim aşamasında ama şimdilik sıkışıp kalmış durumda.
Bu kurumsal talep oyuna dahil olmaksızın altın boğaları çok güçlü kazanımlar elde etti. Kurumsal sermayenin tam anlamıyla altın piyasasına girmesi altın piyasa dinamiklerini çok farklı bir seviyeye çıkarabilir.
Peki altının gücü neden geniş çaplı kurumsal talebi şimdiye dek tetikleyemedi?
Bugüne değin kurumsal sermaye yöneticileri altın piyasa hareketlerini yakından takip etti ama yoğun satın alım işlemlerine girişmedi. Bu yöneticiler de altın piyasasının bu denli güçlü performans gösterebileceğini tahmin etmemişlerdi. Gelinen noktada artık altın varlığının başarısı inkar edilemez bir noktada.
Şimdilik kurumsal sermaye gözlem aşamasını geçerek ikinci aşama olan orientasyon aşamasında. Şimdilik bu sermaye bu ikinci aşamada takılı kalmışa benziyor.
Temel sorunlardan biri bu kurumsal oyuncular özellikle son 10 yılda kıymetli metaller sektörüne dair bilgilerini kaybettiler. Bu kurumların çoğunda artık altın uzmanları bulundurulmuyor. Öyle ki kurumların yatırım komite toplantılarında altın varlığını önerebilecek uzmanları dahi bulunmuyor.
Altın varlığının neredeyse diğer tüm varlık sınıflarında agresif girişleri tetikleyecek kadar büyük kazançlar kaydetmesine rağmen, kurumlar henüz durum tespiti aşamasının ötesine geçemedi.
Kurumlar altın konusunda nedense hep çekingen kaldılar ve bu durum hala devam ediyor denilebilir.
Eğer geleneksel hisse senedi sektörlerinden herhangi biri bir yılda %60 ve üzeri artış göstermiş olsaydı, varlık yöneticileri telefon yağmuruna tutulurdu.
Altına dayalı yatırım fonları hala beklenen düzeyde giriş göstermiyor. Madencilik sektöründeki sermaye katılımı hala oldukça düşük seviyelerde. Ve kurumsal sektörlerde risk iştahı tarihi seviyelerin çok aşağısında konumlanıyor.
Kurumsal sektörün karakteristiği bu şekilde. Ama bir kez bu sektör güçlü potansiyel satın alıcılarına çağrıda bulunup oyuna dahil edebilirse altın piyasasında görülmemiş boğa koşusu yaşanır.
Buna karşın kurumsal yatırımcılar hala altın varlığını görmezden geliyor gibi. Bu eğilimin fazla sürmeyeceğini tahmin ediyoruz.
Altın ve hisse senedi piyasaları arasında genellikle güçlü ters korelasyon vardır. Ama bugüne değin hisse senedi piyasalarının da çok güçlü zirve hamle gerçekleştirmeleri kurumsal yatırımcıları altın piyasasından izole etti.
Hükümetlerin borç yüklerinin artmaya devam etmesiyle tahvil piyasaları dengesizleşiyor. Bu dengesizlik devam ettikçe kurumsal yatırımcılar altın varlığının yolunu bulacaktır.
Orta vadede kurumsal yatırımcıların altın piyasasına yönelmeye başlayacaklarını görebiliriz. Özellikle yüksek enflasyon ortamında.
Bu yıl altın ons fiyatı muhtemelen 5000 $ seviyesini kolaylıkla aşacaktır. Altın bununla birlikte geçtiğimiz yıl olduğu gibi tüm emtia piyasalarını da geride bırakacaktır. Bu yıl altın varlığının hisse senedi endekslerinden daha iyi bir performans göstereceğini tahmin ediyoruz.
Bu analiz, altın ve gümüş yatırımı yapmak isteyen bireysel ve kurumsal yatırımcılar için hazırlanmıştır.Yatirimim.com, kıymetli metallerde güvenilir veri ve yorum sunmayı amaçlar.
YASAL UYARI:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2026-01-22 15:20:56
Seçtiklerimiz


GRAM ALTIN
GRAM GÜMÜŞ
PALADYUM
SARRAFİYE
BİLEZİK
7/24 TRADE
KURUMSAL
KOLEKSİYON
CANLI FİYAT
ALTIN BOZDUR