Altın için genel görünüm - 2022

 FED faiz artırımı kararına rağmen reel getiriler düşük seviyelerde kalacağından 2022 yılı altının yılı olabilir

Birçok altın yatırımcısı 2021 yılını geride bırakıyor olmaktan mutludur. Altın tüm beklentilerin aksine yatırım portföylerinde beklenen getiri seviyelerini bu yıl için sağlayamadı. Neredeyse tüm yıl için altının baskı altında kaldığı söylenebilir.
Negatif reel faiz oranlarının tarihsel olarak altın için olumlu fiyat ortamı yaratmasına rağmen altın piyasası talep açısından cansız gibiydi.
 
Federal Rezerv’in varlık alım programını azaltmayı hızlandırması beklentileri piyasalarda artarken ve önümüzdeki yılın ilk yarısında en azından bir ve önümüzdeki yılın sonuna kadar muhtemelen toplam dört faiz artırımı yapılacağı öngörülüyor.  Bazı analistler piyasaların yaklaşmakta olan para politikasını oldukça agresif bularak altın rüzgarının yönünü değiştirebileceklerini belirtiyorlar.
 
Piyasalar artık faiz artırımlarının olup olmayacağına değil, ne oranda gerçekleşeceğine odaklanmış durumda.
 
10 yıllık tahvil getirisinin önümüzdeki yıl içinde artacağı ama bu artışın çok da dramatik olmayacağı öngörülüyor. 
Analistler küresel ölçekte artan jeopolitik risklerin bir yatırım aracı olarak altını enflasyona karşı korumada yine de çekici bir unsur olarak görüyorlar. Altının zirve seviyelerini görebilmesi için yeterince belirsizlik mevcut.
 
Birçok yatırımcı bu yıl altının performansından hayal kırıklığı yaşamış olsa da altın fiyat seviyesinin yine de iyi tutunduğu söylenebilir. Altın son dönemlerde bir konsolidasyon yaşıyor ve fiyatını ons başına 1800 $ seviyesinde tutmaya çalışıyor.
Altın için en temel itici güç enflasyon tehdidinin görülüyor olmasıdır. Federal Rezerv’in yapmayı tasarladığı faiz artırımları dahi reel getiri oranlarını negatif alandan kurtaramayacaktır.
 
Birçok ekonomist, gelecek yıl ne kadar sayıda faiz artırımı yapılırsa yapılsın bu artırımların enflasyon eğrisinin önüne geçemeyeceğini düşünüyor. Eğer FED bu eğrinin önüne geçmeye çalışacak bir hamle yapacak olursa, bu muhtemelen ekonomide yeni bir resesyon yaratacaktır.  Gelecek yıl için kısa dönem faiz oranların uzun döneme kıyasla hızlı artacağı ve de gerçekte reel getiri oranlarının oldukça düşük seviyede kalacağı tahmin ediliyor. Bu durum altın için oldukça elverişli bir ortam yaratacaktır.
Önümüzdeki yıl faiz oranları ve reel tahvil getiri oranları değerli metallerin fiyatlanmasında çok kritik faktörler olacaktır. Ama durum sadece bunlarla sınırlı değil.
 
Orta vadede tüm emtialar bir boğa piyasasına dönüşecektir. Çok belirgin bir arz talep dengesizliği yaşandığından birçok emtianın fiyatının oldukça yükseldiği ve bu yükselişin devam edeceği düşünülüyor. Özellikle de piyasalarda talebin oldukça güçlenerek artması ardından arzın sağlanamıyor olması düzeltilmesi çok zor bir konuya dönüşüyor. Faiz oranlarının hangi noktaya artırılacağından bağımsız olarak söylenebilir ki büyümeye devam eden arz sorunları emtia fiyatlarını artırmaya devam edecek. Yani aslında tek meselenin enflasyon olmadığı görülüyor.
 
Bu veriler altında, altının diğer emtia piyasaları hızına erişmesi ardından önümüzdeki yıl fiyatının ons başına 2000 $ seviyesini kolaylıkla aşması değerlendiriliyor. 
Altının her zaman için para politikasına bağlı olarak hareket edeceği biliniyor, fakat şunu da belirtmek gerekir ki piyasalar artık o kadar kırılgan bir hal aldı ki merkez bankalarının çok agresif bir politika dayatamayacakları tahmin ediliyor.

YASAL UYARI:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2021-12-14 12:55:07
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63