Yatırımcıların güvenli liman arayışında dünkü işlemlerde ons altın 30 $ seviyesinde sıçrama gerçekleştirirken ons gümüş %3 seviyesinde değer kazandı

Altın ve gümüşün gerçekleşen bu fiyat seviyelerinde altın/gümüş oranının 76 seviyesine kadar gerilemiş olduğunu da aktarmak önemli olacaktır.

 
Hem ons altın hem de ons gümüş büyük fiyat sıçramaları gerçekleştiriyor. Değerli metallerde son iki ayın en yüksek seviyeleri görülüyor. Önümüzdeki hafta gerçekleşecek Federal Rezerv toplantısı öncesinde enflasyon sarmalı ve jeopoltik gerilimler piyasalarda dalgalanma yaratırken yatırımcıların güvenli limanlara sığınmak istedikleri gözlemleniyor.
 
Çarşamba günkü işlemlerde Şubat ayı vadeli altın ons başına 30 $ seviyesinde sıçrama yaşadı. İşlemler ons başına 1842.90 $ seviyesine kadar çıktı. Mart ayı gümüş vadelileri ise %3 üzerinde değer kazanarak ons başına 24.21 $ seviyesine kadar çıkarak işlem gördü.
 
Spot piyasalarda şu aralıkta ons altın 1840 $ ons gümüş ise 24.18 $ seviyesinde işlem görüyor.
 
Küresel ölçekte yaşana fiyat dalgalanmaları her noktada sorunlu enflasyona işaret ediyor. İngiltere’de yıl bazında enflasyonun %5,4 seviyesinde gerçekleştiği belirtildi. Bu seviye beklentilerin oldukça üzerinde olmakla birlikte Mart 1992’den bu yana İngiltere’de görülen en yüksek enflasyon seviyesi. Kanada’da açıklanan enflasyon rakamları enflasyonun yıl bazında %4,8 seviyesinde gerçekleştiğini gösteriyor. Bu değer Kanada’da gerçekleşen son 30 yılın en yüksek enflasyon seviyesi.
Gerçekleşen yüksek enflasyon verileri piyasalara risk eklemeye devam ediyor. Yüksek enflasyon gerçekleşmeleri daha yüksek faiz artırımlarını tetikleyebileceği gibi merkez bankalarının para politikasında sıkılaştırma gerçekleştirirken hatalar yaparak ekonomileri zarara uğratma ihtimallerini de beraberinde getiriyor.
 
Piyasalarda fiyatlanandan daha fazla faiz artırımlarının gerçekleştirilmesi ihtimali belirdi.
Yatırımcıların daha temkinli yaklaşıyor olmaları sebebiyle jeopolitik gerilimler değerli metalleri daha da cazip kılıyor. Ons altın ve ons gümüş fiyatlarındaki artış Biden yönetiminin Rusya’nın işgalinden korktuğu Ukrayna’ya askeri savunma yardımı altında ek olarak vereceği 200 milyon $’ın açıklandığı bir döneme denk geldi.
 
Görülüyor ki Rusya ve Ukrayna arasında gerginleşen ortam tam da değerli metal piyasalarının kısa vadede faydalanıyor olduğu türden ortamlar.
 
Çarşamba günü ABD’de volatilite opsiyonlarının sona eriyor olmaları da altın değerli metalinin fiyatlarının artmasına destek sağladı. Yatırımcıların sona eren sözleşmelerini daha yüksek oynaklık içeren sözleşmeler çevirmek zorunda kalmaları ve de ayrıca Hazine getirilerinde görülen oynaklıklar değerli metallerin daha yüksek oranda tercih edilmesi durumunu sağladı.
 
Hazine getirilerinin son yılların zirvesinden hafif geri çekilmiş olması, ABD dolar endeksinin nispeten zayıf devam etmesi ve piyasalarda volatilitenin beklenenin çok üzerinde artmış olması tüm bunlar altının kısa sürede sıçrama yapabilmesi için mükemmel bir ortam yaratmış durumda.
 
Aynı zamanda tarihsel verilere bakıldığında, en azından on yıllık bir açıdan baktığımızda, her zaman için Ocak ayı altın yatırımcıları için en iyi ay olmuştur. Son on yıldır sezonsal olarak bu ayın en verimli getirilerin görüldüğü ay olduğu biliniyor.
Tüm bunlara Asya’da fiziki altın talebinin toparlanmaya başlaması da eklendiğinde altın varlığındaki fiyat artışı daha net anlaşılabiliyor.
 
Sadece Çin’de gerçekleşen değerli metal talep artışının değerli metalleri Federal Rezerv’in yarattığı şahin baskısından koruduğu belirtiliyor. Özellikle yeni yıla girmek üzere olan Çin’de değerli metallere olan fizik talep çok yüksek seviyede.
Tabi ki bu noktada Hazine getirilerinin son yılların en yüksek seviyesinde olduğu ve Federal Rezerv’in gerçek anlamda bir şahin politika uygulamak üzere olduğu böylesi bir dönemde değerli metallerin bu yükselişinin ne kadar sürdürülebilir olduğunun sorgulanması gerekmektedir.
 
Gümüş metalinin yenilebilir enerji proseslerinde de kullanılması sebebiyle daha büyük bir avantajı olduğu ve daha iyi bir görünüme sahip olduğu söylenebilir. Altına kıyasla gümüş metalinin ekonomide gerçek bir kullanım alanı olduğu görülüyor. Ons gümüşte 24.50 $ seviyesinde oldukça güçlü bir direnç olması sebebiyle yatırımcıların çoğunun kar realizasyonu sebebiyle kısa dönemli satışlara yönelebileceklerini belirtilebilir.
 
Altın ve gümüşün gerçekleşen bu fiyat seviyelerinde altın/gümüş oranının 76 seviyesine kadar gerilemiş olduğunu da aktarmak önemli olacaktır.
 
YASAL UYARI:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2022-01-20 12:06:30
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63