Altın metali neden daha da değerlenecektir?

Gelişmekte olan ülkeler odağını altın varlığına çevirmiş durumda.Özellikle böylesine küresel dengesizliklerin ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde...

Bank of America analistleri yayınlamış oldukları son raporda altın varlığı için oldukça zor bir makro ekonomik bir zemin olmasına rağmen fiyatlardaki yükselişin devam etmesini beklediklerini aktarıyorlar. Rapor tahvil getiri oranlarının artıyor olması ve dolar endeksinin güçleniyor olması bunlara ek olarak yakın zamanda faiz artırımının konuşuluyor olmasına rağmen ve tüm bunlara karşın altının performansının dikkate değer olduğunun altını çiziyor.
 
Altın varlığı artık normal koşullarda çok esneklik gösteren yatırım fonları tarafından da destekleniyor. 
 
Piyasalarda oluşan makroekonomik dengeler incelendiğinde altının geleneksel baskılayıcı güçlerden koptuğu gözlemleniyor. Faiz artırımları veya politikasının oluşturuluyor olması, reel gelirlerin artma eğiliminde olması, kur hareketleri tüm bu altını baskılayıcı dinamiklerin zemininde kaymalar görülüyor. Normalde baskılayıcı bir görev görmesi beklenen bu etkenler artık yatırımcıları altın varlığını portföylerinde tutma yönünde hareketlendiriyor. Şaşırtıcı bir şekilde normal koşullarda altın metalini baskılaması beklenen bu faktörler altının cazibesini artıyorlar.
 
%7’lik ABD enflasyonu Federal Rezerv’i çok zor bir durumda bırakmışa benziyor. Aslında günün sonunda hazırlanıyor oldukları sıkılaştırılmış para politikası da bu zor durumu düzeltmeyecektir. Bunun aksine uygulanması hedeflenen para politikasının ekonomiye ek sorunlar getireceği değerlendirilmektedir.
 
Sonuçta enflasyon tam anlamıyla yerel faktörlerden kaynaklanan bir sorun değil. Tıpkı tedarik zinciri sorunlarının sadece bir ülkenin yerel sorunu olamayacağı gibi. Daha inatçı zorlukların devrede olduğu görülüyor.  
 
Aşamalı faiz artırımlarının enflasyonu düşürmesi ve dengeli bir ekonomik büyüme getirmesi, dengeli piyasalar oluşturması Federal Rezerv için ideal bir senaryo olabilir. Ancak gidilecek yol bu kadar düz değil. Para politikası hata veya hataları yapılması işten bile değil, bu hatanın gerçekleşme riski oldukça yüksek. Bu sebeple piyasalarda yaşanan tüm bu dalgalanmalar altını desteklemektedir.
 
Sonuçta gelinen noktada para politikasında normalleşmenin etkisi görülüyor ki kriptopara piyasalarında oldukça keskin düşüşler yaşanmasına neden oldu. Sadece Bitcoin üç ay öncesinin değerinin yarısına inmiş durumda. Paranın bu piyasadan kaçıyor olması da tam anlamıyla altını güçlendiren bir durum yaratıyor. Gelişmekte olan ülkelerin tam bir altın alıcısı olduğunu da burada eklemeliyiz. Bu tip ülkeler oldukça gevşek para politikalarından sıkı para politikasına geçildiğinde olumsuz etkilerin az olmasını dilediklerinden merkez bankaları sürekli altın rezervlerini artırmaktadır. Bu bir nevi tarihsel bir refleks gibi çalışmaktadır.
 
Gelişmekte olan ülkeler odağını altın varlığına çevirmiş durumda. Özellikle El Salvador’da kriptopara piyasalarında yaşanan fiyaskodan sonra. Altın gelişmekte olan ülkelere bir koruma vaadi vermektedir. Özellikle böylesine küresel dengesizliklerin ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde.
 
YASAL UYARI:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2022-01-25 15:05:58
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63