Ukrayna – Rusya, altın ve jeopolitik

Küresel ölçekte altın tüm stratejik krizlerden kuvvetlenerek çıkmış görünüyor. 

Tüm dünyanın dikkati Ukrayna’daki krize odaklanmış durumda. Yatırımcılar bu jeopolitik krizin yatırım varlıklarına kısa ve orta vadedeki etkisinin ne olacağını bilmek istiyorlar. Özellikle altının bu krizden nasıl etkileneceği merak konusu.
 
Öncelikle şu belirtilmelidir ki jeopolitik olayların tek başına altın varlığına sahip olunmasının ne tek ne de ana nedeni olduğunu düşünüyoruz. Bilindiği üzere altının stratejik bir varlık olarak rolü getirilere, çeşitlendirmeye, likiditeye ve pozitif portföy etkisine olan geniş katkısıyla bağlantılıdır. 
 
Bununla birlikte yaşanan kriz gibi olaylar yalnızca altının neden beklenen ve beklenmeyen piyasa risklerine karşı bu kadar etkili ve iyi bir koruma olduğunun net bir örneğini göstermektedir.
 
Rus askeri birlikleri Ukrayna’ya girdiği gün altın ons başına 1974 $ seviyesine kadar çıkmıştı. Ardından küresel hisse senedi piyasaları toparlanırken altın kazancının bir kısmını geri vermişti.
 
Tarihsel veriler bize göstermektedir ki altın performansı jeopolitik olaylara olumlu tepki veriyor ve değer kazanıyor. Ve krizin hemen ardından oluşan fiyat dalgalanmalarına rağmen altın varlığının krizi takip eden aylarda kazanımlarını koruma eğilimi olduğu görülüyor. Bununla birlikte altın günlük küresel ortalaması 120 milyar dolar hacimli ve çok sık tekliflerin alınıp verildiği üst seviyede likit bir pazar. Ayrıca külçenin kendi bünyesinde taşıdığı bir kredi riski olmaması da bu varlığı bir güvenli limana dönüştürüyor.
 
Küresel ölçekte altın tüm stratejik krizlerden kuvvetlenerek çıkmış görünüyor. Yom Kippur savaşı başladığında, İran Devrimi, İran-Irak savaşı, Çernobil felaketi olduğunda, Kuveyt’in işgalinde, Dünya Ticaret Merkezi’nin bombalanmasında, Oklahoma bombalamasında, 11 Eylül saldırılarında, ABD’nin Irak’ı işgalinde, Fukushima nükleer felaketinde tüm bu kriz dönemlerinde altın varlığının güçlenen bir varlık olduğu görülüyor.
 
Altının son kısa dönemde ABD dolar endeksi, ABD, Avrupa ve İngiltere tahvillerinden daha iyi performans gösterdiği de görülüyor.  
İleriye dönük olarak potansiyel taktiksel konumlandırma sebebiyle altının her iki yönde de fiyat oynaklığını yaşayabileceğini bilmekle birlikte, yatırım talebi, yüksek enflasyon, jeopolitik ve genel piyasa krizleri sebebiyle altın varlığına destek artacaktır. Özellikle küresel ölçekte yaşanan Covid salgını sebebiyle arka planda kalan gerilimlerin çoğunun yeniden ortaya çıkmaya başladığı böylesine bir ortamda. 
 
YASAL UYARI:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 

 

2022-02-28 13:33:18
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63