Rusya`nın askeri harekatı sonrası çok yüksek enflasyonun yolu açıldı

Goldman Sachs ons altının 2150 $ olacağını öngörüyor

Batı dünyası Rusya’nın askeri harekatı sonrası yaptırımların boyutunu artırırken uzman analistler küresel ölçekte emtia fiyatlarının giderek artacağı tahmininde bulunuyorlar. Fiyat artışına etken hala devam etmekte olan arz sorunları da var.
 
Dikkat edilmesi gereken ve ön plana çıkan emtialar petrol, doğal gaz, alüminyum, paladyum, nikel, buğday ve mısır. Tüm bu sayılan emtialarda büyük oranda üretici pozisyonunda olan ülke Rusya.
 
Emtialar için kısa vadeli fiyatların aşırı seviyede sıçrama yapmaya başladığı, bazıları için ise başlamak üzere olduğu belirtiliyor. Askeri gerilimin artması enerji piyasalarında dalgalanmalara sebep oluyor. Bunun doğal sonucu fiyat artışları ve enflasyon baskılarının artması olacaktır. Böyle bir yola girildi. Böylesine bir ortamda tam da altın varlığın aradığı bir ortam. Yatırımcılara güvenli liman hissini tarihsel süreç boyunca vermiş olan altın yine gözde yatırım varlığı aracı.
 
Ukrayna Rusya arasında artan gerilimin enerji piyasalarına yansıyan olumsuz etkileri küresel ölçekte bir stagflasyonu tetikleyebilir. Analistler yükselen enerji fiyatlarının ons altını da beraberinde yukarı taşıyacağını belirtiyor. Tarihsel olarak bu hareket hep aynı yönde olmuştur. Goldman Sachs önümüzdeki aylarda, kısa vadede, ons altının 2150 $ seviyesine çıkacağını öngörüyor.
 
Altın her ne kadar geçtiğimiz haftaki zirveden gerilemiş olsa da geçtiğimiz yılın Mayıs ayından bu yana en iyi aylık performansı gösteriyor.
 
Rusya yaptırımlar karşısında değerli metale yöneleceğinden altının bu büyüyen çatışmada merkezi bir rol oynayacağı söylenebilir. Dünya Altın Konseyi verilerine göre Rusya’nın 2300 ton seviyesinde altın rezervi var, ve bu rezerv giderek artıyor. Rusya Merkez Bankası’nın denizaşırı ülkelerdeki rezervlerine erişimi konusundaki kısıtlamalar sebebiyle Rusya büyük olasılıkla Çin ile dış ticaretini sürdürmek için yerel altın stoklarını kullanmaya başlayacak.
 
Rusya yaptırımların sonucunda küresel ekonomiden daha fazla izole edildikçe ham petrol fiyatının kısa vadede varil başına 115 $ - 120 $ olması bekleniyor. Hatta petrolün bu fiyatın da yukarı yönünde hareket göstermesi için belirgin riskler mevcut.
 
2022 yılının en büyük makroekonomik sorunu artmaya devam eden enflasyon olacaktır. ABD muhtemelen bu seviyedeki enflasyonu kontrol edebilmeyi denemek için önümüzdeki her para politikası toplantısında (yıl sonunda kadarki yedi toplantıda da) faiz artırımı kararı alacaktır. Bu zorunlu durumun da ekonomiye verebileceği potansiyel zarar ortada. 
 
ABD ilk faiz artırımını 16 Mart’ta yapacak, uzman analistler %92 ihtimalle faiz artırım oranının 25 baz puan olacağını tahmin ediyorlar.

YASAL UYARI:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2022-03-01 13:27:23
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63