Ons altında kısa vadede düzeltme gelebilir, orta vadede 2100 $ hedefleniyor – gıda fiyatları alarm veriyor

Piyasalardaki endişeler yatırımcıları değerli metallere yönlendirdi.

Jeopolitik risklerin yükselen gerginliklere dönüşmesi sonucu hem ABD dolar endeksi hem de değerli metal fiyatları yükseliyor. Normal koşullar altında ABD dolar endeksi ve değerli metal performansı negatif korelasyona sahipti.
 
Ons altın önemli bir psikolojik eşik olarak görülen 2000 $ seviyesini aştı. Altın en son 2020 yılı Ağustos ayında bu seviyeyi görmüştü.
 
Kısa vadede ons altında fiyat düzeltmeleri ve kar satışları beklendiğinden fiyatta aşağı yönlü hareketler görülebilir. Fakat orta – uzun vadede kontrol altına alınamamış enflasyon ekonomilerde stagflasyon yaşanması ihtimali ve negatif reel getiriler sebebiyle ons altın yükselişine devam edecektir. Orta vadede ons altın 2100 $ seviyesini geçecektir. Eğer enflasyona göre uyarlanmış bir altın fiyatı çalışsaydık, bu fiyatın ons başına 2800 $ olması gerektiğini görürdük.
 
Rusya’ya yönelik ağır yaptırımların muhtemelen tüm dünyada yankı uyandıran etkileri olacaktır. Rusya önemli bir gübre ihracatçısı ve yakın zamanda büyük bir ihtimalle küresel ölçekte tarım endüstrisinde olumsuz etkileri görmeye başlayacağız.
Yükselen enflasyon tehdidiyle gıda fiyatları rekor seviyeye çıkıyor Yükselen emtia fiyatları özellikle gıda fiyatlarında oluşan sıçramalar ekonomilerde resesyon riskini artıran bir durum yaratıyor.
 
Emtialarda, ham maddelerde oluşan fiyat artışları gıda fiyatlarına yansıyor ve toplamda bu durum kontrol altına alınamamış enflasyonu daha da büyüten bir etki yaratıyor. Ukrayna ve Rusya arasında üst seviyeye çıkan çatışmalar sonucunda arz sorunları sebebiyle buğday fiyatları son on dört yılın zirvesine çıktı.
 
Rusya dünyanın en büyük buğday ihracatçısı. Rusya’ya uygulanan finansal yaptırımlar sonucunda alıcılar buğday için alternatif seçenekleri değerlendiriyorlar. Rusya ve Ukrayna dünya buğday üretiminin %30’unu ve dünya toplam mısır üretiminin ise %19’unu üstleniyorlar.
 
Piyasalar daha da kontrolden çıkacak enflasyonun ekonomilere resesyon getirebileceğinden endişe ediyor. Yaşananlar 2008 yılındaki küresel finansal krizi hatırlatıyor. O dönemde de emtia fiyatları hızlıca artmış, gıda fiyatları kontrolden çıkmış ve ekonomilerde resesyon yaşanmıştı.
 
Şubat ayında Birleşmiş Milletler’in gıda endeksi rekor seviyede %4 oranında arttı. Birleşmiş Millletler gıda fiyat endeksini insanların gündelik hayatta kullandığı gıdaların oluşturduğu bir sepet üzerinden düzenli olarak hesaplayıp raporluyor.
 
Ukrayna Rusya arasındaki gerilimler tırmanmadan önce de gıda fiyatları çok iyi bir durumda değildi. Ama bu jeopolitik kriz var olan durumu daha da kötüleştirdi. Enerji, gübre ve yem sektörlerinde oluşan fiyat artışları gıda enflasyonunu artırmaya devam edecektir.
 
YASAL UYARI:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2022-03-08 11:39:23
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63