Bu kriz döneminde artık gümüş metali parlamaya başlayacak mı?

Ukrayna Rusya arasındaki krizi daha da derinleşirken ons gümüşün değerini daha da artıracağı öngörülüyor. 

Spot piyasalarda gümüş ons başına 26,14 $ seviyesinde işlem görüyor.
Dünya salgından Doğu Avrupa’da bir savaşa yuvarlanırken yatırımcılar güvenli liman arayışında değerli metallere yöneliyor. 
Birçok yatırımcı için ons altın birim fiyatı çok yüksek olduğundan gümüş yatırımı en iyi ikinci seçenek olagelmiştir. Gümüş fiyatları 2021 yılında %70’in üzerinde sıçrama yaparken, son haftalarda belirgin bir yükseliş trendinde olduğu görülüyor.
 
Jeopolitik krizlerin derinleşmesi sonucunda gümüşün beklentilerin ötesinde performans göstereceği yorumlanıyor.
Kuyumculuk, dişçilik, nükleer reaktörler, elektronik, ilaç sanayi ve benzeri birçok sektörde kullanım alanı olan gümüş en fazla Meksika, Peru ve Çin’de çıkarılmaktadır. Rusya bu ülkelerin ardından en büyük dördüncü gümüş üreticisi/madencisidir. 
 
Rusya’ya uygulanan ağır yaptırımlar, bazı tüketicilerin Rus ürünlerini boykot etmeye başlaması ülkenin emtialarını ihraç etmesini çok zorlaştırırken yakın bir dönemde küresel ölçekte yaşanacak arz sıkıntıları sebebiyle gümüş fiyatlarının daha da yükseleceğini öngörmek çok da zor değil. Küresel ölçekte Rusya en büyük gümüş üreticisi olmasa da yaşanan krizin yaratacağı belirsizliğin gümüş piyasasında bir yalpalama yaratacağı kesindir.
 
Rusya 2020 yılında 42,5 milyon ons gümüş üreterek dünyada altıncı sıradayken istikrarlı bir şekilde çalışmalarını sürdürerek bu yıl içinde gümüş üretiminde dünyanın en büyük dördüncülüğüne yükseldi.  Rusya’daki en büyük gümüş madenleri Dukat, Mangazeisky, Lunnoye-Arylakh, Mayminovskoye ve Kupol & Dvoinoye madenleri. Dukat ve Lunnoye-Arylakh madenleri dünyanın en büyük madencilik firması olan Polymetal International firmasına ait. Ukrayna Rusya krizi ardından yaşanan çatışma ve hisse çöküşleri sebebiyle Polymetal International – ve bir başka madencilik devi olan Evraz – FTSE 100 endeksinden çıkmaya zorlandı.
 
Bu gelişmenin gümüş fiyatlarını yukarı yönde iteceğini düşünüyoruz. Yine de genel bir eğilim olarak gümüş madenciliği altın üretimi yapan firmaların bir yan üretimi olması sebebiyle ikame edilmesinin çok zor olmayacağı düşünülmektedir.
 
Gümüş değerli metaller arasında özel bir yere sahiptir. Hem altın hem de bakırın özelliklerini taşıyan gümüş çok etkin bir iletkendir. Çoğunlukla altının gölgesinde kalsa da gümüşün endüstriyel kullanım alanları bu değerli metali özel kılmaktadır. Son beş yıl içerisinde gümüşün küresel yıllık talebinin yarısından fazlası endüstrilerden kaynakladı. Özellikle bu talebi Çin ve Japonya oluşturdu.  Endüstriyel gelişimin en fazla yaşandığı Çin’de gümüş tüketiminin giderek artması değerli metal fiyatlarına da olumlu yansımaktadır.
 
Bu yıl gümüş için ana talebin güneş ve yeşil enerji endüstrilerinden geleceği biliniyor.  Yenilenebilir enerji alanında uygulamalar artıkça ve dünyada karbon kullanımı azaltıldıkça gümüş kullanımı da artmaktadır. 
 
Tarihsel olarak altın/gümüş oranı hükümetler tarafından parasal istikrarı korumak için kullanıldı. Koronvirüs salgını Mart 2020’de dünyayı salladığında bu oran 124.09 seviyesine kadar çıkmıştı. Ağustos 2020’de ise bu değerin 70.74 seviyesine birden düştüğünü gördük. Piyasalarda risk duygusuyla yatırım yapmanın ağır bastığı Şubat 2021’de bu oran 62.81 olurken geldiğimiz noktada özellikle delta, omicron ve IHU virüs varyantlarının piyasaları endişeye sürüklemesi, enflasyon endişeleri, jeopolitik kriz ve makroekonomik dengesizlikler değerli metalleri yeniden gözde yatırım araçları yaparken altın/gümüş oranı toparlayarak 78 -79  aralığına yükseldi.
 
YASAL UYARI:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2022-03-08 15:24:46
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63