Küresel ölçekte “emtia bazlı” yeni para düzeni mi geliyor?

Emtia fiyatları yükselirken yaşanan kriz enflasyonu besliyor ve git gide ABD dolarının gücünü yitirdiği gözlemleniyor.

Analistler yeni para düzeninin oluşmakta olduğunu düşünüyorlar.
Yaşanılan kriz 1971 yılında ABD Başkanı Nixon’un ABD dolarını altın denkleminden çıkarmasından bu yana görülen hiçbir krizi benzemiyor. 1971 yılında emtiaya dayalı para çağı sona ermişti. Genel anlamda enflasyon krizi ve yaşanılan jeopolitik krizler sona erdiğinde ABD dolarının şimdiki gücüne kıyasla çok daha zayıflayacağı öngörülüyor.
 
Daha öncesinde Federal Rezerv’de ve ABD Hazine Bakanlığı’ndan yetkili olarak çalışan ve şimdi Credit Suisse’nin yatırım stratejisti olan Zoltan Pozsar özellikle Ukrayna savaşından sonra paranın aynı değerde kalmayacağını düşünenlerden. Pozsar özellikle emtiaların ciddi bir oranda değer kazanacağını bunların arasında altının da olduğunu belirtiyor.
 
Bretton Wood döneminde para altın külçe tarafından destekleniyordu. Sonraki dönemde ise Bretton Woods II diye adlandırılabilecek dönemde para hazinedeki yurtiçi para tarafından desteklenmeye başlanmıştı, bu dönemde altında dayalı destek ağırlıklı olarak kaldırılmıştı, Bretton Woods III döneminde ise para artık dışarıdan gelen para, külçe altın ve diğer emtialarla desteklenmeye başlandı.
 
Son yıllarda piyasaya yeni bir varlık daha çıktı, kriptoparalar. Bu riskli varlıkların da parayı destekleme durumu mümkün, fakat öncelikle bu desteğin sağlanabilmesi için kriptoparaların hayatta kalması gerekiyor.
 
Şu ana kadar sürdürülen mevcut para rejimi Rusya’nın Ukrayna’ya 24 Şubat’ta askeri harekat başlatması ve ardından G7 ülkelerinin Rus döviz rezervlerine el koymasıyla çökmeye başladı.
 
Şu aralıkta para rejiminde değişikliğe doğru gidildiğine dair ilk işaretleri görüyoruz. Enflasyon dinamiklerinde ve döviz rezerv yönetimi pratiklerinde bir farklılık gözlemleniyor.
 
Özellikle Rusya’ya uygulanan ağır yaptırımlar sonrasında emtia piyasalarında ikilem görülmeye başlandı.
 
Rus emtialarının boykot edilmesi ve göz ardı edilmesiyle Rus olmayan emtiaların daha da pahalandığı görülüyor. Emtia dünyasında bir fırtına yaşanıyor. Herhangi bir emtianın fiyatı anlık bir değişimle sürekli bir artış yaşıyor. Batının yaptırımları özellikle dünyanın en büyük emtia üreticisi ve pazarı olan Rusya’ya uygulandığında bu sonuçlar çok da şaşırtıcı değil.
 
Şu andan itibaren küresel emtia ticareti sırasında, yaşanan kaos sebebiyle, marj için yeterli teminat veya kredi olup olmadığı başta merak edilen sorular arasında. Peki bu emtia piyasalarındaki bazı katılımcılar başarısız olursa vadeli emtia işlem borsalarına ne olacak?  Bunu yaşayıp göreceğiz.
 
Tam bu noktada Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası çok önemli bir rol oynayacaktır. Çin’in Hazine bonoları satarak Rus emtiaları satın alacağı öngörülüyor. Veya Çin’in emtia satın almak için ödemeler dengesinde kolaylıklar sağlayacağı tahmin ediliyor. 
Bunların olması durumunda analistler Batı’da enflasyonun daha da artacağını öngörüyor.
 
YASAL UYARI:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2022-03-22 15:45:49
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63