Değerli metal piyasaları Genel Değerlendirme

Küresel ölçekte merkez bankalarının sıkı para politikaları piyasalarda resesyon korkusunu artırıyor.

Dünya merkez bankalarının faiz artırımlarına devam edildiği ve resesyon korkusunun piyasalarda baskın hissedildiği bir aralıkta işlem hacminin kısmen sığ olacağı ve bunun bir dalgalanma getireceği haftalara girildi. Batı dünyasının haftaya tatile gireceği göz önüne alındığında işlem hacimlerinin düşüşü yatırım varlıklarında ek dalgalanmalar getirebilir.
 
Geçtiğimiz hafta Cuma günü Aralık ayı vadeli ve opsiyonlarının son günü olması sebebiyle küresel hisse senedi piyasalarında çalkantı görülmesi çok olası. Bu durum Asya hisse senedi piyasalarının neden düştüğünü ve bununla birlikte Wall Street’in neden zayıf sinyaller verdiğini açıklıyor.
 
Küresel ölçekte merkez bankalarının sıkı para politikaları piyasalarda resesyon korkusunu artırıyor. Geçtiğimiz hafta Federal Rezerv, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası gibi belli başlı ana ekonomilerin merkez bankaları politika faizlerini artırdılar. Son dönemde İsviçre Merkez Bankası da faiz artırımına giderek son 8 yıldır negatif alanda tuttuğu politika faizini pozitif alana taşıdı. Merkez bankaları son on yılların en yüksek enflasyonuyla kararlı bir şekilde mücadele edebilmek adına faiz artırımlarına gidiyor.
 
Geçtiğimiz hafta 50 $ seviyesinde bir artış gösterdikten sonra yatay seyreden ons altın 1800 $ seviyesinde konumunu dengeli bir şekilde korudu. Ons altın Federal Rezerv’in faiz artırımından etkilenmemişçesine bu hamlesini gerçekleştirdi. Ons altının bugün ufak bir hareketlenme göstererek 1800 $ üzerine çıktığı (şu aralıkta 1807 $) görülüyor. Ons altının yukarı yönlü hareketinin temel tetikleyicisi nispeten zayıf bir konumda bulunan ABD dolar endeksi. Bununla birlikte değerli metaller ve özellikle ons altın fiyatı enflasyon volatilitesi ve merkez bankalarının faiz artırımlarına devam edecek olmaları sebebiyle baskı altında kalmaya devam ediyor.
 
Özellikle piyasalarda görünen resesyon endişesi paladyum değerli metal performansını olumsuz etkiliyor. Kısa vadede görülebilecek bir resesyon endüstriyel talebi zayıflatacağından paladyum son dönemde en fazla değer kaybeden metal oldu. Resesyona bağlı olarak otomotiv ve temiz enerji sektörlerinde olası bir durgunluğun görülebilecek olması gümüş fiyatlarını da son günlerde olumsuz etkilerken bugün ons gümüşün şimdilik %3,5 seviyesinde bir günlük toparlama içerisine girdiğini görüyoruz.
 
Geçtiğimiz haftanın en büyük kaybını paladyum ve rodyum metalleri gördü. 1700 $ seviyesinde tabanını bulmaya çalışan paladyum bugün için spot piyasada %1,5 seviyesinde bir kazanım gösteriyor. 
 
Dünyanın en büyük nikel, paladyum ve platin üreticisi konumunda olan Nornickel’in Başkanı Vladimir Potanin ek yaptırımlara uğradı. Haziran ayında İngiltere yaptırımlarına uğrayan kurum başkanı şimdi ABD tarafından da yaptırım listesine alındı. 
 
Spot piyasalara bakıldığında ons altın şu aralıkta 1807 $, ons gümüş %3,5 seviyesinde gün içi kazanımla 23,76 $, ons platin 998 $ ve ons paladyum ise 1695 $ seviyesinde işlem görüyor.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2022-12-20 13:39:49
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63